Kava – je li dobra ili loša za zdravlje?

0

Foto:  Sonera Kösea s Pixabay

Za sve ljubitelje kave evo dobre vijesti. Istraživanja su pokazala da je kava dobra, popravlja raspoloženje, umanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak.

Ipak, ako se pretjera s ispijanjem kave, onda taj zdravi napitak pokazuje i svoju nezdravu stranu. Da biste znali kako iskoristiti ono najbolje iz kave, nastavite čitati ovaj članak.

Kratka povijest kave

Kava je navodno poznata već više od 3.000 godina, a prvi su je koristili Etiopljani. Legenda koja je označila početak upotrebe u ljudskoj prehrani je vezana uz pastira Kaldija koji je čuvao koze i otkrio da su one puno energičnije kad jedu plodove određene biljke, a to je bila upravo biljka kave.

Svoja zapažanja je prijavio lokalnom samostanu gdje su svećenici pripravili napitak od kave i otkrili da su od njega dugo vremena ostali budni i koncentrirani tijekom večernjih molitvi. Nakon toga se otkriće napitka od kave nastavilo širiti sve dalje i dalje, ističu autori zanimljivog portala o kavi National Coffee Association. 

Kava iz Etiopije putuje prema istoku na Arapski poluotok, a od tamo se širi dalje na sve strane svijeta. U Europu, točnije u Veneciju, stiže 1615. godine.

Zanimljivo je da je stav katoličke crkve prvo bio da je kava “đavolji” napitak. Navodno je kava vjernike odvlačila iz crkve. Ipak, papa Klement XI. u 18 stoljeću posvećuje kavu, koja se od tada kao kršćansko piće širi cijelom Europom.

Do kraja 18. stoljeća kava je postala najbolji izvozni proizvod, a danas se nalazi na drugom mjestu, iza nafte.

Kava – zdravstvene prednosti

Sami plodovi kave su bogati raznim nutrijentima i posebno spojevima koji mogu djelovati kao antioksidansi. Zanimljivo je da je danas u modernoj čovjekovoj prehrani kava zapravo najveći izvor antioksidansa, što se nažalost može pripisati smanjenom unosu voća i povrća.

Najpoznatiji sastojak kave je svakako kofein, spoj koji djeluje na blokiranje inhibitornog neurotransmitera adenozina u mozgu. Kad je adenozin blokiran, otpuštaju se neurotransmiteri norepinefrin i dopamin, što djeluje na povećanje budnosti i koncentracije, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Kava zaista ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Neki od njih su:

  • pomaže u prevenciji kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa
  • sprječavanje razvoja Parkinsonove bolesti
  • smanjen rizik od razvoja bolesti jetre
  • smanjen rizik od razvoja depresije.

Mnoga istraživanja, poput onog iz 2013. godine objavljenog u znanstvenom časopisu PLoS One, pokazuju da kofein može ubrzati metabolizam u prosjeku za 3 – 11 % te poboljšati izvođenje treninga za do 12 %.

Ipak, kava ima i svoje negativne strane, što se posebno odnosi na razvoj anksioznosti i poremećaja spavanja. Više o tome pročitajte u nastavku.

Također, ako pijete kavu učestalo i u većim količinama, brzo ćete razviti toleranciju na kofein i on neće djelovati isto kao na početku.

Prekomjerni unos kave – nuspojave

Ako pijemo previše kave, možemo postati ovisni. Preporuča se piti maksimalno tri šalice kave dnevno.

Najuočljiviji simptomi ovisnosti su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost, koji se pojavljuju kad odjednom prestanete piti kavu, iako ste je dosad učestalo konzumirali.

Prekomjerni unos kave može rezultirati blagim povišenjem koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi, ističe liječnik Donald Hensrud za medicinski portal Mayo Clinic. Osim toga, neki ljudi posjeduju određene mutacije u genomu koje rezultiraju sporijom razgradnjom kofeina u tijelu, što može utjecati na krvni tlak.

Ukoliko smo neumjereni u ispijanju kave i pijemo je više nego bismo trebali, onda možemo iskusiti sljedeće simptome:

  • anksioznost
  • hiperaktivnost
  • nepravilno lupanje srca
  • proljev
  • glavobolja.

S kavom treba biti umjeren. Tako ćemo uživati blagodati koje smo naveli, a nećemo razviti ovisnost i nećemo pretjerati. Na oprezu trebaju biti osobe koje imaju visoki krvni tlak jer će ga kava dodatno povisiti.

Izvor: kreni zdravo