Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije, upozorava DHMZ

0

Prognoza za danas

DHMZ prognozira za danas djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C.

Što savjetuju stručnjaci

Ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo je preporuke za to kako se ponašati tijekom toplinskog vala. Za velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Između ostaloga, savjetuje se:

 • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije
 • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera
 • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a osobito se to odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane i bolesnike s kroničnim bolestima
 • osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta
 • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca
 • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak
 • danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu
 • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu
 • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima
 • ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu
 • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci – za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja
 • u slučaju zdravstvenih problema, treba potražiti savjet liječnika. Upozorenja o toplinskim valovima pratite na stranicama DHMZ-a.

Mnogi će poželjeti osvježenje pronaći u moru, no ono neće biti svima po guštu jer i temperature mora su visoke. Prema podacima DHMZ-a, u 8 sati u Crikvenici je izmjereno 24.7 stupnja, 24 je i na Hvaru, u Puli na Rabu 26, Rovinj, Šibenik i Split mjere 25, a kod Mljeta je u 8 sati izmjereno čak 27,3. 

”Djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C”, najavljuje DHMZ za petak. 

Preporuka je da se ni na plažu ne ide u najtoplijem djelu dana. Prema HZJZ-u, valja izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.