Nedjelja, 19 rujna, 2021
22 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaOd pogona u osječkom inkubatoru do izgradnje tvornice u Vinkovcima

Od pogona u osječkom inkubatoru do izgradnje tvornice u Vinkovcima

Plan je podignuti godišnju proizvodnju ulja, te smo potpisali ugovor s još nekoliko kooperanata, kaže Zvonimir Prgomet
U Vinkovcima je počela proizvodnja hladno prešanog suncokretova ulja – Sunce Vinkovaca.

Cijeli taj projekt vodi Zvonimir Prgomet, član Uprave i direktor Tvornice ulja Vinkovci, diplomirani pravnik i projektni menadžer s iskustvom u vođenju velikih projekta, koji je većinu svog radnog vijeka proveo u gospodarstvu.

Tvornica ulja Vinkovci d.o.o. smještena je usred polja suncokreta. Površina tvornice, zajedno s modernim, regalnim skladištem i upravnom zgradom, približno je 3500 četvornih metara. Trenutno je zaposleno sedam djelatnika, ali s povećanjem proizvodnje, već od jeseni, zaposlit će nove radnike.

Potrebe potrošača

– U realizaciju projekta osmišljavanja tvornice hladno prešanog suncokretova ulja krenulo se sredinom 2018., a probna proizvodnja započeta je montiranjem opreme u siječnju ove godine, dakle, realizacija samog projekta trajala je gotovo tri godine, ne računajući vrijeme od 2015., tijeko kojeg smo skupljali dragocjena iskustva, osluškivali potrebe potrošača i pripremali se za realizaciju ovako velikog i ozbiljnog projekta.

Opremljeni smo silosima za tjednu proizvodnju, modernom linijom za hexane free proizvodnju hladno prešanog ulja, linijom za proizvodnju peleta od ljuskica suncokreta i linijom za punjenje ulja. Sam proizvod, hladno prešano suncokretovo ulje, dobio je naziv Sunce Vinkovaca. Naime, s obzirom na kraj iz kojeg dolazimo i sirovinu koju upotrebljavamo, najlogičnije i uhu najugodnije, prepoznatljivo ime istaknulo se ime Sunce Vinkovaca – kaže Zvonimir Prgomet, dodajući kako su još 2015. počeli proizvodnju minimalno prerađene, funkcionalne i prirodne hrane.

U svojoj ponudi su imali ulja, proteine i brašna od konoplje, ulje i protein od lana, ulje od sezama, badema, lješnjaka i oraha, pa čak i od koštica grožđa, te naravno ulje od sjemenki suncokreta, koje se učvrstilo kao najtraženiji proizvod.

– Na projektu pokretanja proizvodnje hladno prešanog suncokretova ulja na novoj lokaciji, u Vinkovcima, i preseljenju s prijašnje lokacije, u Osijeku, iz Poduzetničkog inkubatora Bios, radila je ekipa od desetak ljudi, različitih profila, od ekonomista, pravnika, projektnih menadžera, nutricionista, prehrambenih inženjera, prehrambenih tehničara, a u razvitku hladno prešanog suncokretova ulja – Sunca Vinkovaca veliku smo pomoć imali od konzultanata s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izuzetnu suradnju imamo s trgovačkim društvom PIK Vinkovci plus d.o.o., te su nam postali ekskluzivni dobavljač vrhunskog suncokreta, koji sav potječe s okolnih slavonskih polja. Prvu godinu radili smo s djelomičnim kapacitetima, a ove i sljedeće godine podižemo godišnju proizvodnju, naša potreba za nabavom kvalitetne sirovine rezultirala je potpisivanjem i dogovorom s još nekoliko kooperanata. Nakon lansiranja našeg proizvoda, hladno prešanog suncokretova ulja, na police trgovačkih lanaca dogovorili smo suradnju vezanu uz proizvodnju još jednog proizvoda koji će naša tvornica izbaciti na domaće tržište – hladno prešano suncokretovo ulje oleinskog tipa – kaže Prgomet i dodaje kako se njihovo ulje, preko trgovačkih lanaca, osim u Vinkovcima našlo diljem Hrvatske.
Uvjeren je kako će veća mogućnost izbora navesti potrošače da uvide prednosti hladno prešanog suncokretova ulja.

Nerafinirano ulje

Što je točno nerafinirano ulje?

– Postoje rafinirana i nerafinirana jestiva ulja koja obuhvaćaju hladno prešana i djevičanska ulja. U proizvodnji hladno prešanih ulja smije se primijeniti samo postupak prešanja, odnosno mehaničkog cijeđenja. Postoje dva postupka rafiniranja ulja, klasično alkalno-kemijsko rafiniranje i fizičko rafiniranje. Tijekom postupka rafiniranja u pojedinim fazama ulje je izloženo djelovanju kemikalija ili raznih agenasa, kao i visokim temperaturama, i pod tim utjecajima dolazi do promjene izvornog sastava i nutritivne vrijednosti ulja – objašnjava Zvonimir Prgomet.

Miroslav Flego-glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.