Nedjelja, 27 studenoga, 2022
5 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaOdržana 2. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ

Održana 2. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ

Održana 2. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru danas je održana 2. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije kojoj je predsjedao župan Damir Dekanić, a raspravljalo se o brojnim temama.

Damir Dekanić, župan Vukovarsko -srijemske županije, se prije početka Koordinacije obratio novinarima i otkrio najvažnije teme o kojima će se govoriti na sastanku.

  • Ovo je prilika da gradonačelnici i načelnici iznesu probleme koji ih tište, a jedna od najvažnijih stvari o kojoj će se danas govoriti je prijevoz učenika – rekao je Dekanić. Riječ je o problemu koji je, kaže, zapeo o nekom među prostoru. Naime, dok se ne izradi mreža linija ni ugovori se ne mogu sklopiti niti se može provesti natječaj.
– Zbog svega toga naši su prijevoznici u kolapsu, pa će se naći neko hibridno rješenje kojim će se taj problem premostiti – poručio je župan.

Dodao je kako će na dnevnom redu biti još jedna od tema o kojoj se svake godine povede računa kada je već kasno, a to je borba protiv komaraca.

  • Kada dođe sezona komaraca onda je već kasno za učinkovita rješenja, pa sve želim pripremiti na vrijeme kako bi ti troškovi mogli biti plaće na vrijeme od strane države – istaknuo je Dekanić.

Tu je, otkrio je, još niz tema koje se dotiču proračuna, normalnog funkcioniranja županije, ali i epidemioloških mjera za koje je evidentno da će potrajati još izvjesno vrijeme.

– Iako broj oboljelih pada, broj umrlih je konstantan, pa je očito da ćemo mjere morati shvatiti malo ozbiljnije – poručio je.

Naglasio je i da na kraju godine suradnju s gradovima i općinama može ocijeniti dobrom te da je on kao župan uvijek otvoren prema svima onima koji tu suradnju žele.


Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije VSŽ, je kazao kako Vukovarsko-srijemska županija u ovome trenutku ima preko 230 projekata koji su finalizirani ili su u visokom stupnju finalizacije te su spremni za prijavu na natječaje EU-a.

  • Procijenjena vrijednost iznosi preko 4 milijarde kuna i s nestrpljenjem čekamo objavu natječaja – naglasio je Cota, pohvalivši dobar dio naših gradova i općina, sve lokalne razvojne agencije, LAG-ove i sve one razvojne dionike koji u tome sudjeluju.

Tijekom samog sastanka Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnica UO za obrazovanje i kulturu informirala je nazočne o Prijedlogu Hrvatske zajednice županija za promjenom omjera broja članova u školskim odborima. Naime, iduće godine se donosi novi Zakon o obrazovanju, te je župan brodsko-posavski dr.sc. Danijel Marušić, kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, zatražio sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i ministrom obrazovanja Radovanom Fuhsom, kako bi se razgovaralo na ovu temu i predložilo promjenu omjera članova u školskim odborima a kojima su županije osnivači.

Marija Budimir, v.d. pročelnica UO za gospodarstvo i održivi razvoj govorila je o Izradi mrežnih linija javnog prijevoza autobusom na području Vukovarsko-srijemske županije, koje izrađuje Županija zajedno u koordinaciji s općinama i gradovima.

Mato Puljić, v.d. pročelnika UO za zdravstvo i socijalnu skrb predstavio je Provođenje mjera dezinsekcije za 2022 g i Izvješće za 2021.g

Mario Meštrović, v.d. pročelnika UO za sport, mlade i demografiju i Josip Đukić, direktor Eko sustava, izvijestili su nazočne o Informaciji o mogućoj energetskoj obnovi sportskih objekta i škola na području JLS.

Naime, početkom iduće godine će biti raspisan natječaj od strane Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje izgradnje sportskih građevina, te zamolio JLS da se pripreme i kandidiraju.

Direktor Đukić je, također, o nadolazećem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za solarne izvore energije, te pozvao JLS da se obrate Eko sustavu za pomoć pri izradi potrebne natječajne dokumentacije.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije