Betlehemsko svjetlo stiglo u Vinkovce

0

Betlehemsko svjetlo mira program je koji je započeo u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Od tada se proširio u više od 20 zemalja u Europi, kao i u SAD-u, a izviđači donose Svjetlo u Hrvatsku već 29 godina.

I ove godine, tradicionalno na treću nedjelju došašća, predstavnici austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pale svjetlo i prenose ga u Austriju.

Nakon ovogodišnje svečane ceremonije u Salzburgu, izviđači drugih zemalja prenose Betlehemsko svjetlo u svoje zemlje, a delegacija Saveza izviđača Hrvatske danas je preuzela Svjetlo na graničnom prijelazu Bregana.

Zbog pandemije koronavirusa, Svjetlo na malo drugačiji način putuje do naših domova, ali je ipak stiglo i u Vinkovce.


Ove su ga godine izviđači iz Osijeka, točnije članovi Odreda izviđača Slavonski hrast, donijeli iz Zagreba u đakovačku katedralu, odakle su ga naši izviđači preuzeli te ponijeli u Vinkovce.

Tijekom idućih dana, Svjetlo će izviđači donijeti u neke gradske župe, a njime bi se već tradicionalno trebala upaliti i četvrta po redu adventska svijeća u gradskom parku.

P.S.  Jeste li znali da je Betlehemsko svjetlo, uz Olimpijski plamen, jedini gorući plamen koji se smije prevoziti avionom?

Izvor:advent vinkovci com