Održana 30.sjednica Županijske skupštine

0

Održana 30.sjednica Županijske skupštine

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine pred vijećnicima je župan Božo Galić iznio izvješće o radu za prvo polugodište ove godine, te je podneseno izvješće o radu Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije koje je iznio predsjednik Vatrogasne zajednice Antun Jelić.

Potom su predložene Odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Vinkovci o davanju u zakup poslovnog prostora te Odluka o izmjenama i dopunama Statuta i pročišćeni tekst Statuta navedenog Doma zdravlja.

Izneseni su prijedlozi programa razvoja i unaprjeđenja lovstva u VSŽ za 2021. – 2025. godinu, te Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Vukovarsko-srijemske županije, kao i prijedlog Odluke o dodjeli priznanja Vukovarsko-srijemske županije u 2020.godini te prijedlog kandidata za člana i zamjenika člana u Vijeću za Domovinski pijetet, mir i razvoj.

Župan Božo Galić istaknuo je da je Vukovarsko-srijemska županija do sada uspješno povlačila sredstva za projekte u svim sektorima što je pokazatelj da kvalitete, znanja i iskustva ne nedostaje. „Ove godine smo radili na usavršavanju kadrova u drvnom sektoru. Imamo srednju Drvodjelsko tehničku školu u Vinkovcima, a nedavno smo i otvorili Preddiplomski stručni studij Drvne tehnologije. Ulažemo u educiranje naših mladih kako bi smo poboljšali kvalitetu znanja koja će uz iskustvo dovesti nas do iskorištavanja punog potencijala koji ima naša županija u drvnom sektoru. Imamo i Agro-klaster, uz kojeg našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pomažemo plasirati proizvode na tržite. Također se možemo pohvaliti da smo ove godine prvi u Hrvatskoj dobili certifikat za GMO FREE jaja iz slobodnog uzgoja. U tome smjeru i dalje nastavljamo.“

Također je napomenuo da se trenutno radi na pripremi dokumentacije za strateške projekte, pripremi novihprojekata a isti se odnose na obnovu željeznica, navodnjavanje, razvoj poljoprivrede i gospodarstva kao i projekata iz ostalih sektora. „Pripremamo se za brojne projekte koji će biti uključeni u novu financijsku perspektivu projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Naglasak stavljamo na obnovu željeznica, već i sada smo započeli obnovom i nabavom novih niskopodnih, kvalitetnih vlakova. Znanje, kvalitetu i praksu imamo, projekti za novu perspektivu su u pripremi, a rezultati će biti pokazatelj da je ono što radimo pravi put za razvoj naše županije.“

Foto: fb VSŽ

O radu Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Predsjednik Vatrogasne zajednice Antun Jelić je izjavio: -„Vatrogasna zajednica VSŽ ima tri javne vatrogasne postrojbe: u Iloku, Vinkovcima i Vukovaru a od 26 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 25 ostalih, a otprilike 100 profesionalnih vatrogasaca i 2.500 dobrovoljnih vatrogasaca. Protekle godine smo imali, ili od požara ili od tehničkih intervencija, oko 500 intervencija. Vozni park vatrogasaca je dobar, budući imamo dobru suradnju s pokrajinom Tirol iz Austrije, gdje smo posljednjih nekoliko godina nabavili 50 vozila za našu županiju. Radi se o starijim vatrogasnim vozilima koji su potpuno tehnički potpuno ispravna i tako smo značajno podigli sigurnost građana na području naše županije. Kako bi sustav normalno funkcionirao, radi se procjena i plan zaštite od požara za svaku općinu i grad i na temelju tih procjena i planova mi imamo određen broj, tako u dobrovoljnim društvima je oko 20 vatrogasaca a u javnim postrojbama se kreće od 13 u Iloku, 30 u Vinkovcima a u Vukovaru ima 42 vatrogasaca.”

Autor:VSŽ