Održano županijsko natjecanje učenika „Sigurno u prometu 2024“

0

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Cilj ove prometno-edukativne aktivnosti je što veći broj djece podučiti prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te tako povećati njihovu sigurnost u prometu.

Danas, 27. travnja u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima održalo se županijsko natjecanje ”Sigurno u prometu 2024” u organizaciji Hrvatskog autokluba, Autokluba Vinkovci i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Ovo je 30. natjecanje koje organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecanje se provodi za učenike u dobi od 10 do 12 godina kako bi dobili temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te što bolje svladali vještinu vožnje biciklom, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela.

Prije početka natjecanja učenicima se obratio Ivo Bikić iz Autokluba Vinkovci, informirajući ih o doprinosu ovog natjecanja u povećanju njihove sigurnosti u prometu u današnjim životnim okolnostima u kojima je sudjelovanje u prometu neophodna svakodnevnica, no ujedno potencijalno opasna aktivnost.

Voditelj poslova prometne policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske Boris Klinec im je skrenuo pozornost koliko je važno da poznaju prometne propise. Djeca svakodnevno sudjeluju u prometu na cestama, stoga su znanje i vještina za sudjelovanje u cestovnom prometu ključni kako bi izbjegli opasnosti na cestama i sigurno stigli do svoga cilja.

Na teorijskom djelu provjereno je znanje učenika o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, dok su na praktičnom dijelu testirali svoje vještine upravljanja biciklom na postavljenom poligonu.

Na županijskom natjecanju je sudjelovalo 40 učenika, 20 djevojčica i 20 dječaka iz deset osnovnih škola, a najbolja ekipa (dvije djevojčice i dva dječaka) natjecat će se na državnom natjecanju koje će se ove godine održati u Puli.

Autoklub Vinkovci i Policijska uprava vukovarsko-srijemska zajedno ulažu značajne napore u osposobljavanju najmlađih sudionika u prometu, preko dječjih vrtića i osnovnih škola, kako bi povećali njihovu sigurnost u prometu te smanjili broj neželjenih posljedica.

Foto: PU vukovarsko-srijemska