Općina Drenovci najaktivnija općina na javnim pozivima u kulturi

0

Foto: VSŽ

Općina Drenovci može se pohvaliti kao najaktivnija općina s područja Vukovarsko-srijemske županije po traženim i povučenim sredstvima u kulturi za 2022. godinu, ali i za sve prethodne godine u kojima se natječaj provodio. Naime, u prošloj godini, Općinska narodna knjižnica Drenovci prijavila je sedam projekata na županijski javni poziv i time povukla sredstva u vrijednosti oko 25 tisuća kuna, a za 2023. godinu prijavili su još devet projekata koji su fazi provjere. Knjižnica se može pohvaliti time da je jedina na području županije koja je smještena na četiri lokacije, odnosno ima četiri ogranka. „Pohvaljujem rad Knjižnice i dajem punu podršku u daljnjem radu i razvoju kulture. Na području naše županije imamo općina koje ne prijave niti jedan projekt na naš javni poziv, stoga, ovakva aktivnost može biti jedan dobar primjer i poticaj drugima.“ – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je sa svojim županijskim izaslanstvom danas posjetio Općinu Drenovce, gdje ih je dočekao načelnik Josip Nasurović.

Kultura je bila samo jedna od tema današnjeg posjeta. Župan Dekanić istaknuo je da, nažalost, što se tiče demografije u općini, situacija nije povoljna jer je to općina koja bilježi najveći pad stanovništva:  „Ta činjenica zaslužuje posebnu pažnju. No, Općina Drenovci je jedna od onih koji puno rade, trude se, imaju puno ideja i  stoga zaslužuju pomoć pri realizaciji istih.“

Drenovci se mogu pohvaliti i aktivnošću Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci. Prostorni kapacitet Inkubatora u potpunosti je popunjen, a u ovoj godini planiraju se posvetiti marketinškoj promociji, odnosno, trenutno se vrši ispitivanje tržišta gdje bi u konačnici, ukoliko rezultati budu povoljni, izašli na tržište i surađivali sa online trgovinama. Također se mogu pohvaliti i provedenim projektom kratkih lanaca opskrbe koji se planira nastaviti i u ovoj godini, izvijestila je direktorica Bernadet Tudurić.

„Uz negativni demografski trend na prostoru općine, za daljnje projekte imamo Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci, a nedavno je imenovana nova direktorica koja se uhvatila u koštac s projektima. Proširili smo djelatnosti na socijalne usluge, dakle, koristimo puni potencijal Inkubatora za pomoć našim starijim i nemoćnim stanovnicima. Isto tako, okrećemo se prema turizmu i radimo na projektu koji je vrijedan oko 2 milijuna kuna,  a riječ je o prenamjeni nadstrešnice za stoku u inkubatoru te izgradnji kušaonice domaćih proizvoda.“ – nadovezao se načelnik Nasurović.

Neke od tema sastanka bile su zakup poljoprivrednog zemljišta, kanalska mreža na području općine, Centar za preradu genetski nemodificirane soje, projekti koji se planiraju prijaviti na EU natječaje, a koji obuhvaćaju područje prometne infrastrukture, obrazovanja, turizma i zdravstva.

„Danas se također razgovaralo i o poljoprivredi, posebice predstojećim natječajima za zakup poljoprivrednog zemljišta. Isto tako, tu je problem koji je nastao umanjivanjem dotacija vezano uz kvalitetu zemljišta, a pokušat će se riješiti zajedno sa općinama Vrbanja, Drenovci i Štitar. Zajednički ćemo se obratiti nadležnom Ministarstvu kako bi se vidjele mogućnosti povratka na dosadašnju klasifikaciju.“ – rekao je župan.

Vezano za aktualnu temu školske prehrane, Općina Drenovci, odnosno OŠ „Franjo Hanaman“ ima u cijelosti opremljenu kuhinju te u istoj postoji mogućnost distribucije u dvije obližnje škole, Račinovce i Posavske Podgajce. Vukovarsko-srijemska županija za opremu iste uložila je oko 70 tisuća kuna. U planu je također predviđena izrada sportske dvorane, a do sada je za izradu projektno tehničke dokumentacije Vukovarsko-srijemska županija izdvojila oko 330 tisuća kuna.

„Pohvalio bih dobru suradnju i kvalitetnu komunikaciju s Vukovarsko-srijemskom županijom, te mi je izuzetno drago što smo prošli kroz sve teme koje nas tište i u kratkom vremenu dotakli se onih najbitnijih tema, a sve kako bi našli rješenja koja su od interesa za kvalitetniji život stanovnika na ovom području.“ – za kraj je istaknuo načelnik Nasurović.

Nakon radnog sastanka izaslanstvo Županije posjetilo je crkvu sv. Mihaela u Drenovcima gdje ih je dekan i župnik Željko Šimić kratko upoznao s radovima koji su u tijeku. Zatim je uslijedio posjet Muzeju Cvelferije i Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci.

Današnji posjet bila je prilika i za druženje sa učenicima drugog razreda OŠ „Franjo Hanaman“ povodom nadolazećeg „Svjetskog dana čitanja naglas“ koji se održava u veljači. Tim povodom župan Dekanić dao je podršku nacionalnoj kampanji „Čitaj mi!“ i učenicima pročitao bajku „Ružno pače“ Hansa Christiana Andersena. „Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Čitajmo djeci naglas, gdje god i kad god stignemo.“ – rekao je župan ističući važnost kampanje i pozivajući na podržavanje iste.

Uz župana Dekanića današnje izaslanstvo činili su zamjenik župana Franjo Orešković, pročelnik Ureda župana Marko Dikonić, pročelnica UO za turizam i kulturu Tamara Kalistović, pročelnica UO za obrazovanje i društvene djelatnosti doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica UO za poljoprivredu Magdalena Parat, ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković i direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Majda Jakša.