Prevareni preko internetskog oglasnika prilikom kupnje Porschea za 120.000 eura

0

Foto: pixabay Ilustracija

Policija utvrđuje okolnosti događaja te poziva građane na oprez prilikom kupnje automobila kako ne bi postali žrtve prijevare.

Policija je zaprimila prijavu pravne osobe iz Pule koja je prevarena prilikom kupnje automobila.

Naime, pravna osoba je na jednom njemačkom internetskom oglasniku pronašla oglas trgovačkog društva sa sjedištem u Francuskoj o prodaji automobila Porsche. Nakon dogovora o kupoprodaji automobila, pravna osoba je na dostavljeni broj računa uplatila iznos od 120.000 eura.

Budući da automobil nije bio isporučen, naknadnom provjerom oštećeni su utvrdili kako je oglas na internetskom oglasniku lažan i kako račun na koji su izvršili uplatu nije u vlasništvu trgovačkog društva te su događaj prijavili policiji.

Budući se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila.

Nekoliko savjeta Europola o sigurnoj kupovini putem interneta:

 • Kupujte od provjerenih izvora – koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete
 • Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed– ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.
 • Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete – ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti. 
 • Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.
 • Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).
 • Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti– neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefax-a kao jamstvo.
 • Provjeravajte trajna plaćanja – prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
 • Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju – dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.
 • Koristite kreditne kartice pri online kupovini – većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.
 • Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen – potražite  ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.
 • Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje – mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.