Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaOpćini Gunja 750.000 kn za gradnju dječjeg vrtića

Općini Gunja 750.000 kn za gradnju dječjeg vrtića

Za najistočniju županiju odobreno je 12 projekata ulaganja u dječje vrtiće
GUNJA

Središnji državni ured za demografiju i mlade donio je odluku o dodjeli financijskih sredstava za projekte jedinica lokalne samouprave usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima iz ovogodišnjeg državnog proračuna, u ukupnom iznosu od približno 34 milijuna kuna.

Od ukupno 103 grada i općine na popisu odobrenih projekata 12 ih je s područja Vukovarsko-srijemske županije. Po iznosu prednjači Gunja sa 750.000 kuna, a slijede Ivankovo s 500.000 kuna i Ilok s 497.000 kuna. Približno 270.000 kuna dobila je općina Borovo, grad Otok 252.000 kuna, Vukovar 225.000 kuna, a općina Lovas oko 208.000 kuna. Starim Jankovcima odobreno je 126.000 kuna, Markušici oko 112.000 kuna, Nuštru približno 82.000 kuna, a Tompojevcima nešto više od 50.000 kuna.

Vjetar u leđa

Dječji vrtić u Gunji je pred izgradnjom, a odobrena sredstva snažan su vjetar u leđa za početak realizacije toga projekta.

– Imamo pravomoćnu građevinski dozvolu i odlučili smo se prijaviti na ovaj natječaj. Odobreno nam je 750.000 kuna, a predviđeni trošak izgradnje toga objekta je oko 4,5 milijuna kuna. I u slučaju gradnje vrtića planiramo napraviti slično kao s javnom nabavom za izgradnju komunalne infrastrukture u našoj poslovnoj zoni Velebit – objašnjava općinski načelnik Anto Gutić. A to znači da će Općina raspisati javnu nabavu na cjelokupni iznos investicije, s najboljim izabranim ponuđačem dogovorit će potpisivanje sporazuma, prema kojemu će se to napraviti u maksimalnom roku koji zakon predviđa, a to je četiri godine.

– Ne želimo propustiti odobrena sredstva jer 100.000 eura Gunji puno znači, želimo ih iskoristiti i započeti proceduru, izabrati izvođača i krenuti u radove. A onda, ovisno o osiguranju potrebnih sredstava, preko raspoloživih natječaja i iz vlastitih izvora, nastojati projekt što prije završiti i staviti ga u funkciju – zaključuje.

Dječji vrtić bit će u Ulici Vladimira Nazora, na pogodnoj lokaciji, otprilike na sredini sela, jer se vodilo računa o jednakoj udaljenosti. Ondje je, uz vlastito zemljište, Općina otkupila i susjednu parcelu kako bi osigurala dovoljnu površinu, jer je uz vrtić predviđeno i uređenje manjeg parka i dječjeg igrališta.

Zadržati mlade

– Trenutačno imamo 13 ili 14 djece koja idu u privatni dječji vrtić u Drenovcima i kojoj sufinanciramo boravak, a još ih je desetak u selu koji ne pohađaju vrtić, zbog raznih razloga. Vjerujemo da ćemo imati više od 20 mališana koji će, uz financijsku pomoć Općine, pohađati vrtić u Gunji. Jako nam je važno da našim sumještanima, mladim obiteljima, u našemu selu pružimo sve mogućnosti i sadržaje za što kvalitetniji život, kao što ih imaju u drugim razvijenim sredinama, i vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti – kaže Gutić.

Velika su očekivanja i od stavljanja u funkciju poslovne zone, koja bi trebala dati poticaj gospodarskom razvoju, otvoriti nova radna mjesta i pružiti perspektivu. A na mjestu bivše tvornice i salona namještaja “Malagić”, koje je kupila tvrtka Gutić d.o.o., trebao bi niknuti centar viličara za jugoističnu Europu, što će također značiti nova zapošljavanja i nove mogućnosti.

Uz brojne demografske mjere koje će se, najavljuje načelnik, dodatno pojačati kako bi se što više pomoglo mladima i mladim obiteljima, vjeruje da će ih se uspjeti zadržati u Gunji piše glas slavonije hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.