Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaŽUPANJSKI MUZEJ DOBIVA RAMPU ZA OSOBE S INVALIDITETOM NAPRAVLJENU OD LEGO KOCKICA

ŽUPANJSKI MUZEJ DOBIVA RAMPU ZA OSOBE S INVALIDITETOM NAPRAVLJENU OD LEGO KOCKICA

Foto:FB stranica Die Lego-Oma Rita Ebel

ŽUPANJA – Nikolina Blažanović iz Županje, studentica četvrte godine politologije, ambasadorica je Vukovarsko-srijemske županije za Globalne ciljeve održivog razvoja UN-a za Republiku Hrvatsku, u projektu Središnjeg ureda za demografiju i mlade, Udruge Impress i Centra društvenih inovacija.Nikolina je odabrala 4. cilj i posvetila se kvaliteti obrazovanja, te uređuje i snima YouTube emisiju “Mlada ura”.

  • Kontaktirala me je prijateljica i kolegica u projektu, ambasadorica za Grad Zagreb i predsjednica Centra za mlade Grada Zagreba, Gloria Gudelj, te rekla za ideju projekta izgradnje manjih rampi od lego-kockica. Osmislila ju je jedna gospođa iz Njemačke koja je u svom gradu napravila 12 takvih rampi pogodnih za niže uzvisine ustanova u kojima nema pravovaljanih ulaza za osobe s invaliditetom. To je bila i ideja Centra za mlade Grada Zagreba i htjeli bismo da i mi dobijemo bar jednu – govori Nikolina. Riječ je o projektu “Da bi kotač bolje LEGO”, kojim se omogućuje pristup objektima osobama koje se kreću s pomoću invalidskih kolica, podiže svijest građana o važnosti ovog problema te nudi prihvatljiva solucija izgradnje rampi od lego-kockica. Na taj se način olakšava ulazak u trgovine i roditeljima s malom djecom, koji također često imaju problem s kolicima.

Nikolina je bila iznenađena i oduševljena idejom i projektom i odmah je kontaktirala sugrađanku Vedranu Škegro, poznatu po incijativama za djecu s invaliditetom i teškoćama u Županji.

Zajedno su detektirale mnogo mjesta, a najtužnije je, kako je ustvrdila, što su to mahom bile gradske ustanove. No nakon javljenih propozicija shvatile su da su sva ta mjesta ipak previsoka ili imaju previše stepenica. Utvrdile su da prostor Matice umirovljenika ima nisku uzvisinu, pogodnu baš za takvu rampu, ali oni su je odbili, kazavši da kod njih kolica bez problema mogu ući.

  • Nismo htjele odustati, obilazila sam i susjedne općine, ali smo nailazili na isti problem. Ulazi su jednostavno bili previsoki ili su imali previše stepenica. Onda nam je na pamet pao naš muzej. No i tamo je stepenica na ulazu bila malo previsoka. Kontaktirali smo Gloriju i muzej. U muzeju su odmah pristali, a s tim su se složili i u Centru za mlade grada Zagreba, kazavši da im za nas i naš muzej nije problem donirati još lego-kockica. Na tome sam im iznimno zahvalna – poručuje Nikolina.

Trenutno volonteri s Arhitekture prave nacrte po mjerama i kupuju se lego-kockice, a rampa bi trebala stići ovoga ljeta.

  • Osobe s invaliditetom i teškoćama nerijetko su zanemarene u našem društvu. Neke, za nas jednostavne i svakodnevne stvari, drugima nisu lake ni dostupne. Ulazak u institucije jedna je od njih, ali ima ih još jako mnogo. Želimo da Županja bude uključiv grad u kojemu svi imaju pristup svemu. Lego-kockice jedan su mali, šareni, ali simbolični način ukazivanja na to da čak i male rampe znače puno piše glas slavonije hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije