Utorak, 7 prosinca, 2021
1.9 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaOprez: Mišja groznica pojavila se u više županija

Oprez: Mišja groznica pojavila se u više županija

Mišja groznica virusna je bolest koja ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje. Izvor zaraze mišoliki su glodavci, a osoba se najčešće zarazi boraveći u prirodi. Za zarazu je dovoljan i udah onečišćene prašine zbog čega nadležne institucije pozivaju građane na oprez.

S toplijim vremenom počela je i sezona češćih boravaka na otvorenom, u prirodi. Samim time povećala se i mogućnost da naletite na miševe nositelje virusa mišje groznice. Šuma je njihovo prirodno stanište, ali zbog blage zime i obilja hrane povećao se broj miševa i voluharica. Da bi se smanjila mogućnost zaraze, potrebno je pridržavati se mjera zaštite, piše HRT.

Na području Gorskog kotara zabilježeno je 20-ak slučajeva mišje groznice. Ali, prema podacima NZJZ-a, slučajevi su zabilježeni i u okolici Karlovca, Zagreba, u Zagrebačkoj te Brodsko-posavskoj županiji.

“Mi ih ne možemo suzbiti kemijskim preparatima prvenstveno zbog toga što su Hrvatske šume potpisnice europskog certifikata koji zabranjuje bilo kakav unos kemije, a s druge strane ne mogu se suzbiti niti klopkama jer ih i tada morate fizički ukloniti. Tako da zapravo ostavljamo prirodi da to rješava”, kaže Ivana Pečnik Kastner iz Uprave šuma Podružnica Delnice.

No nije šuma jedino mjesto gdje se možete zaraziti. Maske i rukavice poželjne su i dok čistite podrum i tavan jer za zarazu je dovoljan udah.

“Nakon inkubacije koja traje 7 do 10 dana pojave se prvi simptomi bolesti – obično temperatura praćena bolovima u lumbalnom dijelu i to predjelu bubrega. Netko može čak završiti na dijalizi dan – dva nakon čega se funkcija bubrega smiri”, navodi dr. med. Marinka Kovačević, epidemiologinja u Domu zdravlja Delnice piše vecernji hr.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali može imati ozbiljne posljedice.

 

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.