Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
17 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiOsigurajte vodu za ptice, pse lutalice, divlje životinje i njima je jako...

Osigurajte vodu za ptice, pse lutalice, divlje životinje i njima je jako vruće

Malo dalje od kuće ostavite posudicu s vodom i možda baš vi nekoj životinjici spasite život. Najveći problem je u gradovima, gdje je manje vodenih površina.

Ljeti je sve manje kiše, a najviše pritom ispaštaju divlje životinje. Posebno za vrućih dana sjetite se ptica, ježeva i ostalih stanovnika vašeg dvorišta.

Malo dalje od kuće ostavite posudicu s vodom i možda baš vi nekoj životinjici spasite život. Najveći problem je u gradovima, gdje je manje vodenih površina.

Posude s vodom za žedne životinje mogu se ostaviti na balkonu, u vrtu, parku, na bilo kojem mjestu gdje se životinje kreću i gdje će im biti lako dostupna.

Vrućine mnogima od nas izrazito smetaju zadnjih dana, no daleko su problematičnije našim ljubimcima. Oni imaju sreću, pa imaju nas, koji dajemo sve od sebe da izdrže: klime i ventilatori najbolji su nam prijatelji, kupili smo podloške za rashlađivanje, stavljamo led u zdjelice s vodom, kao i mokre krpe na trbuščiće. Zahvaljujući svemu što radimo, naši će ljubimci biti dobro. No, što je sa životinja vani? Divljima, ali i onima koji nemaju vlasnike?

Jasno je da maci na ulici, ježu ili ptici nećemo staviti mokru krpu na trbuh, ali možemo učiniti ono minimalno, ali životno važno: pobrinuti se da imaju vode. Sve će pomoći: posuda na balkonu ili u parku, nevažno kako izgleda i koliko je stara, bitno samo da je puna vode. Posebno je za vrelih dana potrebno pripaziti da u njoj uvijek ima nešto za piće, tako da je treba redovito obići i dodati tekućine u nju. Ako je moguće, bilo bi dobro u nju staviti i nekakav kamen, tako da se i insekti, među kojima su i pčele, mogu normalno napiti.

Stručnjaci upozoravaju kako je životinjama sve teže doći do vode. U gradovima se može vidjeti kako, primjerice, vrane piju vodu koja kaplje iz klimatizacijskih uređaja, no to ne čine druge ptice, a životinjama koje ne lete ta je opcija nedostupna. Javnih česmi u Zagrebu, ali i diljem naše zemlje, nema previše, tako da životinje doslovno umiru od žeđi.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije