Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
17 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaZbog mjera štednje usred ljeta zatvorit će se bazeni u Vukovaru!

Zbog mjera štednje usred ljeta zatvorit će se bazeni u Vukovaru!

VISOKI TROŠKOVI ZA STRUJU I PLIN

Szabo je rekao kako su sve opcije otvorene, a odluku će donijeti nakon završetka javne nabave za struju i plin

VUKOVAR– Vrata vukovarskog plivališta uskoro bi mogla biti zatvorena na neodređeno razdoblje.

Zvuči čudno jer je kolovoz tek počeo, pa mnogi Vukovarci i posjetitelji grada dio slobodnog vremena provode na bazenu tražeći spas od ljetnih vrućina i mjesto za zabavu i druženje s obitelji i prijateljima, no vijest je provjerena i ne radi se tek o kuloarskim pričama. Naime, gradom na Dunavu posljednjih se desetak dana priča o zatvaranju bazena, čak su navođeni i datumi zatvaranja, pa se moglo čuti kako će unutrašnji bazeni raditi samo do 15. kolovoza, a vanjski dva tjedna duže. Istinitost tih priča provjerili smo u samoj Javnoj ustanovi Sportski objekti Vukovar, čiji nam je ravnatelj Ivan Szabo rekao kako su sve opcije otvorene.

– Ne znamo još uvijek ništa precizno. U postupku je javna nabava za struju i plin, koja treba završiti 12. kolovoza, i daljnji će rad ovisi o cijenama koje ćemo dobiti. Generalno gledano, situacija je vezano uz plaćanje energenata grozna i morat ćemo reagirati. Nećemo dopustiti da nam se režijski troškovi mjesecima gomilaju i time povećavati dugove, a svjesni smo kako potrebna sredstva nemamo osigurana u proračunu – potvrdio nam je Szabo, dodavši kako kao odgovorni ljudi moraju donositi racionalne odluke koliko god u široj javnosti bile nepopularne ili naišle na neodobravanje.

Prema njegovim riječima, još početkom godine krenuli su u provedbu određenih ušteda, no kako je riječ o smanjenju troškova za 10 – 15 posto dok bi im istodobno iznosi na računima mogli biti višestruko veći, dosadašnje uštede nisu dovoljne.

– Doista su sve opcije otvorene. Kada vidimo rezultate nabave za struju i plin, povući ćemo određene poteze u dogovoru s Gradom. S problemom enormnih poskupljenja susreću se i druge institucije i ustanove u našem gradu i na svakoj od njih je da donese odluku koju drži najboljom. Ponavljam, mi ćemo se voditi onim što je racionalno, jer držim kako gomilanje dugova koje ne možemo podmiriti nije prihvatljiva opcija – objasnio je.

Zatvaranje bazena ili reduciranje njihova rada, kao i svih ostalih sadržaja koje nude posjetiteljima, svakako će teško pasti svima koji godinama nastoje pozicionirati tu ustanovu ne samo na karti Vukovara nego i cijele Hrvatske. Poznato je kako su na plivalištu održana brojna službena natjecanja, vaterpolski i plivački klubovi koristili su se njima za pripreme, mnoge nevladine udruge (posebice one koje rade s djecom) redoviti su posjetitelji plivališta, te broj korisnika iz godine u godinu raste. Osim toga, u slučaju zatvaranja ili smanjenja opsega rada upitno je kako će biti osigurane plaće zaposlenima.

Nedvojbeno je da potencijalna odluka o zatvaranju ili drastičnom reduciranju rada, koja se u ovom trenutku čini posve realnom, pred mjerodavne stavlja niz pitanja na koja na vrijeme moraju naći odgovor. Oni koji pozornije prate zbivanja u Vukovaru posljednjih mjeseci neće biti iznenađeni (privremenim) zatvaranjem vrata plivališta. Podsjećamo kako je gradonačelnik Ivan Penava nedavno poručio sugrađanima da su odlučili vratiti se u defenzivni model pokušaja obrane pozicija na kojima se Grad nalazi, u smislu zaštite životnog i društvenog standarda građana, što će – kako je naglasio – biti iznimno teško.

Najavo je kako se nakon reduciranja javne rasvjete mogu očekivati radikalnije mjere štednje, ne isključivši mogućnosti smanjenja i obustave rada određenih institucija i ustanova.

Dragana Korpoš – glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije