OSIJEK: Požar je još aktivan i bit će sigurno tijekom cijeloga dana

0

Foto:civilna-zastita.gov.hr

Gori plastika, mljevena i uskladištena, i čini mi se da je ovo već treći požar ovdje, koliko ja znam, u zadnjih 10-ak godina. Mjere zaštite od požara su se trebale poduzimati, ali mislim da ovdje nisu poduzete

Na mjesto nezapamćenog požara došao je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


– Odmah su dignute sve snage i gradski i županijski stožer. Trenutno se na tererenu nalazi 180 vatrogasaca i 82 vozila. Podignut je odmah i robot Civilne zaštite koji se uključio u presijecanju samoga požarišta. Gori plastika, mljevena i uskladištena, i čini mi se da je ovo već treći požar ovdje, koliko ja znam, u zadnjih 10-ak godina. Mjere zaštite od požara su se trebale poduzimati, ali mislim da ovdje nisu poduzete. Ozlijeđena su dva vatrogasca koja su zbrinuta. Cijela ekipa prve smjene koja je radila cijelu noć u Hitnoj je medicinskoj službi na trijaži, no za sada nema informacija da je došlo do nekih ozbiljnijih problema. Snage su zamijenjene i nastavljaju s gašenjem požara koji je još aktivan i bit će sigurno tijekom cijeloga dana. Vatrogasci će uložiti sve snage, u suradnji s pripadnicima Civilne zaštite i robotom, a za nekoliko sati stići će i novo sredstvo kojim ćemo pokušati ugasiti požar dodajući ga u vatrogasne kamione. Želim reći da su i Grad i Županija i Stožeri poduzeli sve mjere u svojoj moći i ono što je vrlo bitno – tijekom cijeloga dana potrebno je kontrolirati kakvoću zraka, tla i vode, posebno u smjeru vjetra.

Zamoli bio građane da zatvore vrata i prozore i da se pridržavaju uputa Stožera što je vrlo bitno da zaštitimo djecu i sve one koji imaju problema sa dišnim putevima. Jutros smo razmatrali mogućnost dizanja zračnih snaga, no odlučeno je nije moguće danas ovdje raditi zbog sitnih čestica, kako se ne bi dogodilo još veće zlo. Dakle. nastaviti će se s gašenjem i vjerujem, ono što je bilo zahvaćeno požarom, da je izgorjelo. Iz skladišta je velika količina kiselina, lužina i veliki dio goriva, što benzina, što nafte, uklonjena, ali treba i dalje biti na oprezu. Nadležne i inspekcijske službe morati će doći i utvrditi što se dogodilo. Vlasnik je taj koji je odgovoran i za hidrantsku mrežu kao i za sve unutar ograde tvrtke. Treba ispitati što je izazvalo požar, ali i sve okolnosti koje su dovele do ovako velikog širenja koje još nije zabilježeno. Ovdje je potrebno poduzimati sve preventivne mjere, u skladu sa zakonima RH. Na terenu su 82 vatrogasne cisterne s vodom koje gase i hlade hrpe. Imamo i tekuće plastike koja je napunila kanale, ali zahvaljujući brzoj reakciji gradske uprave zatvoreni su protoci prema odvodnim kanalima i pročistaću i tu nema nikakve opasnosti. Puno je te razlivene plastike i po požarištu i ona predstavlja opasnost i za vatrogasce – rekao je Tucaković.

Sandra Lacić-glas slavonije hr