Županiju posjetili polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

0

U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2023./2024. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, od 2. do 5. listopada 2023. polaznici 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ borave u istočnoj Slavoniji u sklopu studijskog putovanja, a danas su posjetili i zgradu Županije u kojoj ih je ugostio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Prilika je ovo za razgovor o ključnim pitanjima koji se tiču naše županije te predstavljanju stajališta i vizije za budućnost Vukovarsko-srijemske županije, posebno s osvrtom na obrambena pitanja. „Od 13 polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ danas nas je posjetilo njih deset, kako pripadnika Hrvatske vojske, tako i onih prijateljskih zemalja s kojima surađujemo. Razgovarali smo o životu na našem području, ponašanju u situacijama ugroza te sigurnosnim mjerama, ali su nas oni isto tako izvijestili o svemu što prolaze kroz obuku i program u trajanju od oko deset mjeseci koje prolaze na području naše države i susjednih zemalja“, osvrnuo se župan dodavši kako su ovih nekoliko dana rezervirali za obilazak naše županije, odnosno svih važnih mjesta vezanih uz Domovinski rat. Već su posjetili tvornicu „Đuro Đaković“ u susjednoj županiji te GOMBR-u u Vinkovcima, a danas na rasporedu imaju obilazak Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata te Vukovarski vodotoranj.

Dodajmo još kako je Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ ustrojena prije 25 godina kao najviša vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.