Pet članova HPD Cibalia Vinkovci uspješno prošli Slavonski planinarski put

0
194

SLAVONSKI PLANINARSKI PUT – SPP SLAVONSKI MOUNT EVEREST

Planinarska obilaznica je put koji ima za cilj provesti planinara kroz najzanimljivije predjele planina, gorja ili područja, povezujući različite prirodne i civilizacijske sadržaje, najčešće vrhove, prirodne ljepote, planinarske kuće, povijesna mjesta te kulturne i druge znamenitosti.

Slavonski planinarski put je najstarija obilaznica u Republici Hrvatskoj koja obuhvaća 35 kontrolnih točaka u dužini od oko 290 km, a prolazi Papukom, Psunjom, Požeškom gorom, Dilj gorom i Krndijom.

Od 10.05.2022. godine do 18.05.2022. godine pet planinara iz HPD Cibalia Vinkovci Ilija Filipović, Stjepan Mihaljević, Igor Nađ, Željko Slavić, Ivan Branimir Vrdoljak i Darko Bušić iz HPD Bršljan-Jankovac Osijek s ruksacima težine oko 20 kg (sva oprema, šator, vreće za spavanje, hrana, piće,) uz puno znoja, žuljeva, uživanja u ljepotama slavonskog gorja, divljači na slobodi prehodali su turno (višednevno hodanja po planinarskoj stazi) Slavonski planinarski put iz gušta i želje.


Za ovaj pothvat trebalo im je 9 dana, a prešli su 292,09 km u 96:40:13 h kretanja, dobivanje 10210 m nadmorske visine (naravno toliki i gubitak nadmorske visine) uz prosječnu brzinu kretanja 3,02 km/h. Kad se napomene da je s njima tek tridesetak osoba prehodali turno SPP onda ovaj pothvat dobiva još više na važnosti.


Mnogi smatraju da je Slavonija ravna i da se tu nema gdje planinariti ali SPP će vas razuvjeriti u ravnu Slavoniju. Uvidom u ljepote krajolika kojom prolazi ova staza shvatit ćete zašto Slavonci vole provoditi vrijeme u svojim gorama.

 

Što je SPP i kako je nastao ?

Prve planinarske markacije u Slavoniji bilježimo 1922. godine na Kapovcu, Krndija. Ideja o SPP zasnovana je 1930. godine kada je izdana dozvolu za nesmetano markiranje puteva od vrha Papuka pored Ivačke glavice preko Prevoja, kosom na Jankovac, a odande preko Češljakovačkog vrha na put za Orahovicu, od Slatinskog Drenovca na Jankovac. Nastavkom rada spojili bi se preko gora Krndija i Papuk.


Koncem ožujka 1957.g. održano je savjetovanje planinara Slavonije u Virovitici, a u travnju u Daruvaru donesena je odluka o trasiranju i trasirana je Slavonska planinarska transverzala, danas Slavonski planinarski put. Na savjetovanjima je odlučeno da SPP obuhvaća samo glavne vrhove Krndije, Papuka i Psunja i koje društvo održava koju dionicu SPP-a.

Na redovnom jesenjem sastanku 1967. dogovoreno je proširenje trase SPP-a te izrada nove transverzalne značke i Dnevnika. U svibnju 1968. godine potvrđena je trasa SPP-a sa 20 KT.

Od 01. srpnja 2000. godine, na Petrovom vrhu kod Daruvara otvoren je obnovljeni SPP. Trasa je imala oblik potkove i 18 KT. Izdan je i novi Dnevnik SPP s opisom puta, korisnim informacijama i prostorom za ovjeru. 29.srpnja do 06. kolovoza 2000. prva dvojica planinara obišla su novu trasu SPP-a s 18 KT u 9 dana bez prekida. 21.05.2011. godine trasa SPP povezala u puni krug i ima današnji izgled s 35 KT. 07.03.2015., ustanovljeno priznanje Dr. Kamilo Firinger za poticanje turno obilaska SPP.


Pozivam sve koji vole prirodu, a kreću se na pogon vlastitih mišića (šetače, hodače, trkače,
bicikliste, orijentaliste …) da uživaju s nama u blagodatima i ljepoti slavonskih gora i planina poručio je Predsjednik HPD Cibalia Vinkovci Igor Nađ.