Utorak, 7 prosinca, 2021
1.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaPobjednik 10. Šokačke alke Tomislav Oršolić iz Županje, nagrade pehar, kapa i...

Pobjednik 10. Šokačke alke Tomislav Oršolić iz Županje, nagrade pehar, kapa i 700 kn

U SELCIMA ĐAKOVAČKIM 16 SLAVONSKIH “ALKARA”

Dok se Sinjska krajina i cijela Hrvatska pripremaju za ovogodišnju, 306. Sinjsku alku, koja će se održati u nedjelju, 8. kolovoza, đakovački kraj proteklog vikenda održao je svoju, desetu zaredom, Šokačku alku. Uz to Đakovo je sa Sinjem grad prijatelj, pa i to potvrđuje spone ova dva grada i njihovih tradicijskih manifestacija.

Ove godine preciznost oka i desnice, u trku svojih vranaca, bijelaca…, iz sedla, okušalo je četrnaest slavonskih “alkara” i “alkarica”, njih dvije, svi odjeveni u narodno ruho za potrebe jahanja u Slavoniji i Baranji. Na natjecateljskoj stazi, obrubljenoj balama slame, u opuštenoj atmosferi bodrila ih je brojna publika svih uzrasta, što je i ove godine potvrdilo da Slavonija voli ovu manifestaciju. Pobjednik 10. Šokačke alke je Tomislav Oršolić iz Županje, drugoplasirani je Vedran Živić iz Sikirevaca pokraj Slavonskog Broda, a trećeplasirani je Adam Dorić iz Svilaja, također u brodskom kraju.

Pobjedniku Šokačke alke prijelazni i pehar koji mu ostaje u vlasništvu uručio je saborski zastupnik i đakovački gradonačelnik te izaslanik osječko-baranjskog župana Marin Mandarić, koji je i otvorio Alku, podsjećajući kako je ona najvažnija tradicijska manifestacija na području Đakova nakon što se početkom srpnja održe Đakovački vezovi, kao i jedna od najatraktivnijih priredbi Đakovačkog ljeta.

Šokačku kapu pobjedniku je u ime organizatora – Konjičkog kluba Zenta Selci Đakovački, uručio njegov predsjednik Željko Režić. Drugoplasiranom je pehar uručio zamjenik gradonačelnika Antun Galić, a trećeplasiranom predsjednik Mjesnog odbora Selci Đakovački Marko Brataljenović. Pripale su im i novčane nagrade od 700, 500 i 300 kuna, a uručio ih je predsjednik Nadzornog odbora Konjičkog kluba Zenta Božo Obrovac.

Organizator – selački Konjički klub Zenta – za ovogodišnju Šokačku alku priredio je dvodnevni program koji je počeo u subotu nastupom Najboljih hrvatskih tamburaša, a nedjeljni program ponudio je više sadržaja za sve uzraste i ukuse poput tekličkog jahanja, igara za djecu i drugog, no u rano poslijepodne “pomrsila” ih je kiša. Svi sadržaji u okviru programa 10. Šokačke alke održani su na prostoru doma Lovačkog društva Srndać Selci Đakovački.

Šokačka alka dio je programa Đakovačkog ljeta 2021., a pokrovitelj joj je Grad Đakovo, koji je također priredio prigodne poklone najboljim slavonskim “alkarima”.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.