Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaPOSJET ŽUPANA DEKANIĆA OPĆINI DRENOVCI: Žele osigurati bolje uvjete za život i...

POSJET ŽUPANA DEKANIĆA OPĆINI DRENOVCI: Žele osigurati bolje uvjete za život i ostanak mladih

Razgovaralo se o gradnji sportske dvorane, Poljoprivrednom inkubatoru, sojari
DRENOVCI

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković na radnom su sastanku s čelnicima općine Drenovci razgovarali o temama bitnim za stanovnike toga područja, problemima s kojima se susreću i mogućnostima njihova rješavanja, s ciljem osiguranja uvjeta za kvalitetniji život i ostanak mladih.

Načelnik Josip Nasurović upoznao ih je s aktualnostima, projektima koji su u tijeku ili u pripremi, a kao veliki nedostatak istaknuo je činjenicu da na području te općine, koju čini pet naselja, nema ni jedne sportske dvorane, što smatra poražavajućim i nedopustivim. Podržao ga je i župan Dekanić, ustvrdivši da je nevjerojatno da u Drenovcima, kao centru jedne mikroregije, u čijoj školi djeluje i Ispostava Obrtničko-industrijske škole Županja, ne postoji sportska dvorana, niti je po tom pitanju svih proteklih godina išta učinjeno.

– Izgradnjom dvorane i proširenjem zgrade osnovne škole stvorit će pretpostavke da i ispostava srednje škole zaživi u puno većem obujmu, jer učenici žele imati iste uvjete školovanja kao i njihovi vršnjaci u drugim sredinama. Župan traži da se maksimalno aktiviramo i da u suradnji sa školom što prije riješimo dokumentaciju za gradnju dvorane i da budemo spremni za apliciranje projekta jer od sljedeće godine kreće novo programsko razdoblje EU-a – govori načelnik.


Dokumentacija za proširenje školske zgrade je izrađena.

Bilo je riječi i o funkcioniranju Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci, otvorenog u rujnu 2016., koji omogućava proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Raspolaže s dva edukacijsko-proizvodna postrojenja za preradu voća i/ili povrća te proizvoda od brašna i proizvodnog pogona. Općina Drenovci i Vukovarsko-srijemska županija korisnicima osiguravaju subvencioniran najam prostora i usluga i snose sve ostale troškove.

– Županov je stav da Inkubator, kojega od osnutka financiraju Županija i Općina, mora postati samoodrživ i početi zarađivati novce, prije svega da zaposlenicima iz vlastitih prohoda može isplatiti plaće – kaže Nasurović.

Direktor Inkubatora Matej Brnić pojašnjava da početkom 2022. izlazi peta godina praćenja indikatora projekta, tijekom kojih nisu smjeli stavljati svoj proizvod na tržište, a sada će to moći, pa se ide u razradu novih ideja, s ciljem samoodrživosti poslovanja.

– Zajednički ćemo odlučiti koji će to proizvodi biti, napraviti računicu i vidjeti što je rentabilno. Najvjerojatnije ćemo ići u smjeru da proizvođači donesu svoju sirovinu na preradu i da preuzmu gotov proizvod. Mi ćemo odraditi i svu papirologiju, ambalažu i deklaraciju, i odmah ga mogu distribuirati i u trgovine – kaže Brnić.

Dekanić je dao potporu i gradnji Centra za preradu GMO free soje u Drenovcima, vrijednog 40 milijuna kuna. Nositelj projekta je Županija, a partner Općina Drenovci.

– Zaključak je da se projekt nastavlja, ali u cilju da sojara zarađuje novac, a ne da bude na jaslama županije. Jako mi se sviđa županov način razmišljanja i stav da svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, raditi, truditi se i donijeti rezultat, a ne da se dogodi da sojara bude gubitaš i da se tada svi vade na to – pa ona je županijska. Župan je doista donio jedan zaokret, koji je bio itekako potreban, i pomaci su već vidljivi – zaključuje Nasurović.

Smatra da je sastanak bio vrlo konstruktivan “jer se vidi da je županu stalo do ovoga kraja”, a skupa su obišli i svetište Šumanovci.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.