Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje i to za 30 posto

0

Foto: ilustracija

Inflatorni porast cijene zdravstvene zaštite navodi se kao glavni razlog promjene cijena dopunskog osiguranja.

Hrvatski ured za osiguranje koji okuplja hrvatska društva za osiguranje drži kako je povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja i za 30-ak posto, koje su najavile neke privatne osiguravateljske kuće, bilo nužno, dok HZZO zadržava cijene i nada se prilivu novih korisnika.

“Korekcija cijena te njihovo usklađivanje s rastućim troškovima poslovanja i inflacija je nažalost nužno, ali i opravdano” poručuju iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), udruge koja predstavlja 26 privatnih osiguravateljskih kuća u Hrvatskoj.

Inflatorni porast cijene zdravstvene zaštite navodi se kao glavni razlog promjene cijena dopunskog osiguranja.

“Ako znamo da je službena inflacija u Hrvatskoj u zadnje tri godine gotovo 25%, usklađivanje cijena s inflacijom nužan je potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga temeljem polica osiguranja. Ovo se osobito odnosi na dopunsko zdravstveno osiguranje gdje kvaliteta nikako ne smije biti predmet kompromisa” naglasili su iz HUO-a.

Također, iz Ureda za osiguranje poručuju kako će različiti pružatelji dopunskog osiguranja uvesti nove dodatne pristupe u pružanju usluga dopunskog zdravstvenog osiguranja kako bi se ublažili rastući troškovi za korisnike dopunskog osiguranja.

Tako će primjerice Wiener osiguranje kreirati nove dobne razrede te nove premije planiraju postupno uvoditi. Također svoje osiguranike o promjeni izvještavaju personaliziranim dopisom o promjeni cijena uz detaljno objašnjenje svih bitnih okolnosti.

Croatia osiguranje ističe kako će s početkom sljedeće godine na snagu stupiti zakonske odredbe kojima će se dodatno povećati iznos participacije u troškovima zdravstvene zaštite.

Poručuju kako je u posljednjih nekoliko godina primjetan rast cijena dijagnostičko-terapijskih postupaka I to za 34 posto.

Porast cijene troškova odrazit će se i na korisnike usluga dopunskog osiguranja koje pruža Croatia te će minimalni iznos participacije rasti 33 posto za veliku većinu vrsta zdravstvene zaštite te će maksimalni iznos participacije iznositi 100% za sve vrste zdravstvene zaštite i koji će iznositi 530,89 eura umjesto dosadašnjih 265,45 eura.

Korisnici privatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj u pravilu imaju pokrivene zdravstveno participacije u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog osiguranja, kao i doplata osiguranja za lijekove s dopunske liste (B) lijekova.

S druge strane, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je javna ustanova, ističe kako navedene zakonske izmjene neće utjecati na osigurane osobe koje imaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

”U proteklom razdoblju HZZO je proveo poslovne analize i izračune koji su pokazali da će cijena policije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a i uz ove zakonske izmjene koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite i nadalje ostati nepromijenjena”, priopćili su iz HZZO-a. .

Zbog najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća, HZZO ujedno očekuje i priljev novih osiguranika u njegov sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Cijena godišnje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a tako će I dalje iznositi 111,49 eura, pa HZZO očekuje da će broj korisnika HZZO-vih usluga dopunskog osiguranja, koji sada iznosi 2.164.000, još narasti.

Izvor: poslovni hr