Poslali dijete (13) busom iz Njemačke u Hrvatsku kod djeda i bake. Sad im prijeti zatvor

0
1307

Foto ILUSTRACIJA- Fotografija nema baš nikakve veze s događajem iz teksta

Žena (40) i muškarac (42) optuženi su da su dijete (13) samo autobusom iz Njemačke poslali djedu i baki koji žive kod Pakraca te se prestali brinuti o njemu. Tužitelji za njih traže godinu dana bezuvjetnog zatvora.

Prema optužnici roditelji su od kolovoza 2019. do rujna lani kao roditelji na širem pakračkom području zanemarili vlastito dijete (13) koje su autobusom poslali iz Njemačke u Hrvatsku kod djeda i bake, nakon čega su svu brigu o djetetu prepustili djedu svjesni da se on zbog svoje starosti neće moći adekvatno brinuti o djetetu, donosi danica.hr

  • Dijete je učestalo izlazilo u noćnim satima te uzimalo djedov novac bez dozvole. Unatoč upozorenjima i pozivima Centra za socijalnu skrb, nisu došli po dijete, niti su osigurali stambene uvjete za njegov povratak u Njemačku. Dijete im je zbog toga oduzeto –  navode tužitelji.

Naime, majka je tijekom istrage navela da dijete nije htjelo iću u školu u Njemačku, pa je dobivala kazne. Upao je u loše društvo te je svako jutro redovno odlazio od kuće, a ona je mislila da ide u školu. Posjetili su Centar za socijalnu skrb gdje su joj rekli da je najbolje da se malo smiri i ode u Hrvatsku na praznike.

  • Imao je 13 godina, poslala sam ga samog autobusom jer je to u Njemačkoj normalno i on je već tako dolazio. Moj novi partner, osim toga, nije htio da dijete živi s nama, a stan u Njemačkoj je na njega –  ispričala je žena.

Njezin bivši suprug tijekom istrage branio se šutnjom i nije želio iznositi obranu. Dijete je pak svjedočilo kako je očuh u Njemačkoj izlazio i pio, pa su se majka i on svađali.

  • Očuh je počeo tući mamu, ja sam je branio, pa je i mene tukao. Onda sam otišao kod prijatelja, a majka bi me ujutro puštala u stan kada je očuh bio na poslu. Bio sam kasnije i kod tate u Hrvatskoj, ali on ima mali stan i novu ženu s kojom čeka dijete, pa nisam mogao ostati –  ispričao je dječak.

Roditelji su optuženi za kazneno djelo povrede djetetovih prava te ih se tereti da su grubo zanemarili svoju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta. Policija ih je prvotno bila prijavila za kazneno djelo napuštanja djeteta, ali državno odvjetništvo odbacilo je takvu kvalifikaciju.

Dokaže li mi se krivnja tijekom sudskog postupka, prijeti im godinu dana bezuvjetnog zatvora.