Nedjelja, 27 studenoga, 2022
5 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaRegijaPotpisan memorandum o suradnji između Vinkovaca i Brčko distrikta

Potpisan memorandum o suradnji između Vinkovaca i Brčko distrikta

U planu je suradnja na brojnim poljima s naglaskom na razvoj gospodarstva i zajednički pristup EU fondovima

POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI S BRČKO DISTRIKTOM

U Brčkom je jučer potpisan Memorandum o uspostavljanju suradnje između Grada Vinkovaca i Brčko distrikta, potpisali su ga gradonačelnici Ivan Bosančić i Esed Kadrić s ciljem unapređenja društvenog i gospodarskog razvoja gradova kroz definiranje projekata od zajedničkog interesa. 

Vinkovačku delegaciju, uz gradonačelnika Bosančića i njegova zamjenika Josipa Romića, činile su i pročelnice – Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarina Vučić, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković, Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić, Službe za protokol i informiranje Katarina Alduk te direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević. Upravo zahvaljujući suradnji dvaju timova gradovi će biti povezani kroz različite programe, dok će veliki broj aktivnosti posebno biti usmjeren na područje gospodarstva. To podrazumijeva povezivanje poduzetnika te razmjenu znanja, iskustava i pozitivne prakse na pripremi EU projekata, kao i upoznavanje s poduzetničkim programima.

Foto: facebook Ivan Bosančić


„Vjerujemo kako ćemo kroz Memorandum imati priliku prenijeti jedni na druge iskustva iz različitih područja kao što su kultura, europski fondovi, društvene djelatnosti, obrazovanje. Ono što me posebno potaknulo i posebno veseli je snažan entuzijazam i želja za suradnjom od strane kolega iz Brčkog. Siguran sam kako ćemo u budućnosti puno toga zajednički učiniti te uspješno iskoristiti dostupna europska sredstva, a na dobrobit svih stanovnika naših dvaju gradova“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Bosančić.

Gradonačelnik Kadrić objasnio je da se radi o uzvratnoj prijateljskoj posjeti te naglasio kako su ova dva grada oduvijek bili međusobno povezani. 

„Mnoge Brčake su u svijet vodili putevi preko Vinkovaca, mnogi su tamo našli svoj dom ili imaju brčanske korijene, a u Vinkovcima žive i rade. Sada naše iskreno prijateljstvo stvara još bolje uvjete za suradnju i međusobnu pomoć na mnogim poljima. Danas sam upoznao gradonačelnika Bosančića s činjenicom da se Brčko, zajedno s Federacijom, opredijelilo za elektrifikaciju pruge Tuzla – Brčko – Vinkovci, tako da će nam biti potrebna pomoć pri realizaciji ovog važnog zajedničkog međudržavnog projekta“, istaknuo je Kadrić.


U prethodnom periodu, dodao je, Vlada Brčko distrikta je prepoznala različite procese i aktivnosti koji se vode u Vinkovcima, a mogu poslužiti kao primjer za razvoj lokalne zajednice. Na sastancima se tako razgovaralo o rješavanju problema odlaganja otpada, organizaciji kulturnog života, institucija, razvojne agencije, turističke zajednice i kazališta jer je, kako kaže, jedna od aktualnijih tema u Distriktu upravo osnivanje brčanskog teatra. Prigodno je stoga bilo i jučerašnje gostovanje Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci u Brčkom, gdje su građani mogli pogledati uspješnu i popularnu predstavu “BOEING BOEING”. 

Podsjetimo, suradnja ova dva grada uspostavljena je prethodno kroz evropski projekt „Prijateljstvo bez granica“

 


Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije