Predstavljen bogat program 57. Šokačkog sijela posvećen šokačkoj tradiciji uzgoja konja

0

U Županji je sve spremno za 57. Šokačko sijelo, prošlogodišnjeg dobitnika srebrne povelje “Sunockret ruralnog turizma”, koje će se održati u razdoblju od 2. do 13. veljače, a pod motom “Oj, dorati, moje zlato suvo”.  Ovogodišnje Šokačko sijelo posvećeno je šokačkoj tradiciji uzgoja konja pod motom „Oj, dorati, moje zlato suvo“. Povod su upis Tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022. godine, 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge „Stari Graničar“ u Županji, i dodatno, 2024. godine obilježava se 100. obljetnica rođenja pučkog pjesnika Đuke Galovića, rođenog u Županji, koji je autor stihova ovogodišnjeg mota i koji je značajan dio svojih stihova posvetio konjima i njihovoj ulozi u narodnoj kulturi.

Starosjedilačko šokačko stanovništvo u istočnoj Slavoniji i Srijemu posebno je povezano s konjima, koji su im služili u obavljanju različitih poslova i službi čuvanja granice u vrijeme Vojne krajine. Konji su imali poseban status i ulogu u tradicijskoj kulturi, posebice u raznim običajima (svatovskim, božićnim, pokladnim).

Predstavljanje programa i vizuala 57. Šokačkog sijela održano je ispred rodne kuće Đuke Galovića, a nakon toga se nastavilo u ambijentu šokačke kuće “Šokačka lady”, vlasnika Marka Maroševca. ujedno i dobitnika srebrne povelje “Suncokret ruralnog turizma”.  Uz slavonske delicije, mađarenje, pjesmu sjajno raspoloženih tamburaša, rasplesanih članica i članova županjskog KUD-a “Tomislav”, dragi posjetitelji bili su i učenici jednog razreda Osnovne škole Ivana Kozarca, koji su imali priliku provozati se kolima, zajahati konja te na terenskoj nastaviti učiti o običajima svoga kraja.

Tijekom 12 dana Županja, Županjci i njihovi gosti će predstaviti svu raskoš narodnih običaja. Svečano otvorenje i popularni Šokački cvit – izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji na rasporedu su odmah prvog dana, točnije 2. veljače, dok će sudionici pokladnog jahanja ulicama grada proći 4. veljače. U okviru ovogodišnjeg programa bit će organizirane izložbe, glazbene radionice, promocije knjiga, folklorne večeri, malo sijelo, malo literarno sijelo… U četvrtak, 8. veljače najavljeno je otvaranje sajma Zlatne niti na kojem će sudjelovati stotinjak izlagača. U nedjelju, 12. veljače ulicama grada proći će pokladna povorka, koja je uz riječki karneval pokladna povorka s najdužom tradicijom u Hrvatskoj. I ove godine posjetitelje u šatoru Šokačkog sijela očekuje bogat zabavni program u sklopu kojega će koncerte održati Najbolji hrvatski tamburaši, Prljavo kazalište, Dalmatino, TS Džentlmeni i niz drugih tamburaških sastava, a ovogodišnja manifestacija će završiti 13. veljače tradicionalnom seljačkom zabavom.

O Šokačkom sijelu

Šokačko sijelo je najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini, utemeljena s ciljem promicanja i očuvanja običajnih praksi, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema, koja se od 1968. godine s promjenjivim brojem sadržaja kontinuirano odvija u Županji u pokladno vrijeme. Prvotno realiziran kroz nekoliko folklornih priredbi na kojima su nastupala kulturno-umjetnička društva s područja tadašnje Općine Županja, program se narednih godina postupno nadopunjavao novim sadržajima: revijom narodnih nošnji i izborom najljepše Šokice/Šokca, etnografskim, likovnim i gospodarskim izložbama, programima koji na poseban način potiču očuvanje i promicanje tradicijske zavičajne baštine među djecom, kao i vrednovanje zavičajne pisane i govorene riječi, različitim dramskim i zabavnim sadržajima te uprizorenjima događaja/poslova iz nekadašnjeg seljačkog/narodnog života i dr. Programska aktivnost posljednjih godina ustalila se na dvadesetak različitih priredbi i događanja koja u jedanaest dana okupe više od 3.000 izvođača i oko 15.000 gledatelja.

Manifestaciju organiziraju Grad Županja (Izvršni odbor Šokačkoga sijela) i Turistička zajednica Grada Županje u suradnji s lokalnim udrugama u kulturi (KUD „Tomislav“, KUU „Kristal-Sladorana“, KU „Stari Graničar“ / Povijesna postrojba „Serežani“, PPK „Sinđir“ i dr.). U programskim aktivnostima koje promoviraju i potiču narodno stvaralaštvo sudjeluju lokalne i zavičajne folklorne i vokalne skupine, svirači na tradicijskim glazbalima, članovi konjogojskih udruga, dječje skupine, pučki pisci i drugi nositelji zavičajnih tradicijskih vrijednosti, kao i gostujuće folklorne i vokalne skupine iz Hrvatske i inozemstva (BIH, Sjeverne Makedonije, Srbije/Vojvodine, Njemačke, Poljske…).