Preko vikenda 21 vozač s prisutnošću alkohola, najveća koncentracija 2,16 g/kg zabilježena je kod 41-godišnjakinje 

0

Fotografija: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda, od 16. do 18. veljače 2024. dogodilo se 6 prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda, od 16. do 18. veljače 2024. dogodilo se 6 prometnih nesreća,  od čega četiri prometne nesreće s materijalnom štetom (Vinkovci, Ilok, Vukovar, Stari Mikanovci) te dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, o čemu više slijedi:

U petak, 16. veljače, oko 17.25 sati, u Županji, u Ulici J. J. Strossmayera, 35-godišnjakinja iz Županje, upravljala je osobnim vozilom županjskih registracijskih oznaka te pomaknuvši vozilo u desnu stranu, zahvatila travnatu površinu te udarila u prometni znak. U prometnoj nesreći 35-godišnjakinja je lakše ozlijeđena.

U subotu, 17. veljače, oko 12.05 sati, 57-godišnjak iz Borova, upravljao je osobnim vozilom vukovarskih registracijskih oznaka, krećući se cestom Tovarnik-Sotin. Pri skretanju na kolni prilaz šumskom putu došlo je do udara u osobno vozilo koje je naišlo iz suprotnog smjera, a kojim je upravljao 72-godišnjak iz Lovasa, u trenutku kada je 72-godišnjak pretjecao vozilo koje se kretalo ispred. Vozilo kojim je upravljao 72-godišnjak sletjelo je u odvodni kanal. U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđeni 72-godišnjak i putnica u njegovu vozilu, 69-godišnjakinja iz Lovasa. Očevidom je utvrđeno kako je 57-godišnjak za vrijeme upravljanja vozilom na vozilu imao zglobno rastavni uređaj za vuču iako nije vukao priključno vozilo.

Policijski službenici su zatekli 21 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu za vrijeme upravljanja vozilom.

Kod jednog vozača, 33-godišnjaka iz okolice Vrbovca, zatečenog u nedjelju, 18. veljače, oko 14,25 sati u Ulici H.V. Hrvatinića u Vinkovcima, preliminarnim testom utvrđena je prisutnost opojnih droga.

Najveća koncentracija, 2,16 g/kg zabilježena je kod 41-godišnjakinje iz Vukovara,  zatečene  pri upravljanju vozilom u petak, 16. veljače, oko 16,30 sati, u Kudeljarskoj ulici u Vukovaru.

Smještanje u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva određeno je za četiri vozača osobnog automobila.

Stacionarne kamere zabilježile su 12 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

Sukladno ROADPOL-ovom planu aktivnosti za 2024. godinu, od 19. do 25. veljače 2024. godine provest će se „Nadzor teretnih vozila i autobusa“.

Akcija se provodi s ciljem povećanja stupnja sigurnosti u cestovnom prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća.

Tijekom kontrole nadzirat će se, prije svega, tehnička ispravnost vozila, prijevoz opasnih tvari, vrijeme odmora i vožnje vozača te ostala kaznena djela i prekršaji.

Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.

I ovim putem preporučujemo zbog vremenskih uvjeta da vozači prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivosti (magla i noć), stanju kolnika (snijeg, led, mokar, klizav) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe).

Jednako tako, prije uključivanja u promet na cestama, u vrijeme nastanka zimskih uvjeta vozači su dužni odlediti stakla na vozilima radi vidljivosti, te s vozila ukloniti vodu, led i snijeg s ciljem sprječavanja nanošenja ozljeda i štete drugim sudionicima u prometu na cestama.