Prevaren preko interneta i ostao bez 5 tisuća eura

0

Fotografija: ilustracija

Internet prevaranti vrebaju na svakom koraku i traže žrtve kako bi ostvarili materijalnu korist stoga čuvajte podatke koji se nalaze otisnuti na kartici, uključujući broj kartice, datum isteka kartice te troznamenkasti kontrolni broj  i ustupajte ih isključivo vama pouzdanim izvorima.   

Zaprimili smo prijavu jednog hrvatskog državljanina da je putem interneta prevaren i da je time počinjeno kazneno djelo Prijevare, o čemu ćemo kaznenom prijavom izvijestiti i nadležno državno odvjetništvo.

Naime, prijavitelj je tijekom trgovanja dionicama izgubio njihovu vrijednost, a smatrajući da su mu za to krivi neki subjekti s kojima je internetom poslovao, tražio je pravni savjet da namiri izgubljenu vrijednost te ga je putem telefona kontaktirala osoba koja se predstavila kao odvjetnik, koji ga je izvijestio da je pronašao njegov račun te da će mu zajamčiti vraćanje njegovog novca, koji je trgovanjem dionicama izgubio.

Takozvani odvjetnik je prijavitelju predložio da mu za tu uslugu mora putem interneta i bitcoin valutom uplatiti iznos od nekoliko tisuća eura.

Kako prijavitelj nije bio informatički vješt u domeni trgovanja kriptovalutama, toj osobi je putem interneta ustupio svoje podatke i dozvolio mu da putem aplikacije preko udaljenog računala uđe u njegovo osobno računalo u namjeri da za njega kreira Coinbase wallet (novčanik kriptovalute) s kojeg si je internetski prevarant, po njihovom dogovoru, s računa prijavitelja u nekoliko navrata sebi prebacio ukupan iznos od oko pet tisuća eura, nakon čega nije izvršio dogovorenu uslugu za koju je i plaćen te je naš prijavitelj shvatio da je prevaren.

Policija provodi izvide kako bi pronašli počinitelja i utvrdili sve okolnosti.

Internet prevaranti vrebaju na svakom koraku i traže žrtve kako bi ostvarili materijalnu korist te stoga čuvajte podatke koji se nalaze otisnuti na kartici, uključujući broj kartice, datum isteka kartice te troznamenkasti kontrolni broj  i ustupajte ih isključivo vama pouzdanim izvorima.      

Pazite, “lako i skupo“ poklanjate svoj novac.

Neki se građani olako upuštaju u trgovanje kripto valutama na internetu, vjerujući osobama koje su upoznali isključivo preko društvenih mreža i interneta i nikada ih nisu sreli uživo. Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi koja im obećava brzu i veliku zaradu, ulažu velika novčana sredstva i upuštaju se u trgovanje preko internetskih stranica, ne znajući da im tako zapravo poklanjanju i svoj novac.