Prevaren prilikom pokušaja realizacije kredita putem mobilne aplikacije za razmjenu poruka

0

Foto: Ilustracija

Oprez! Iza ponuda za lako dostupne kredite na Internetu i društvenim mrežama najčešće se skrivaju prevaranti.

Jučer, 7. svibnja 20-godišnjak je u Policijskoj postaji Vinkovci podnio kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare.

Naime, krajem ožujka, 20-godišnjak je pristao na ponudu za kredit koju je dobio od nepoznatog počinitelja putem poruka na mobilnim aplikacijama za razmjenu poruka, pozivnih brojeva +33 (Francuska) i +34 (Španjolska). Na zahtjev počinitelja, 20-godišnjak je u nekoliko navrata uplatio više tisuća eura za obradu kredita, ovjeravanje potvrda kredita, garanciju protiv pranja novca i slično. Nakon toga osoba mu se prestala javljati, a novac nije dobio te je shvatio da je prevaren.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevara.

Pozivamo građane na oprez. Internet i društvene mreže pune su oglasa i ponuda za lako dostupne gotovinske kredite. Iza takvih se oglasa i ponuda najčešće skrivaju prevaranti koji ne samo da neće isplatiti kredit već će građanima i uzeti novac.

Savjetujemo građanima se čuvaju oglasa koji nude nevjerojatne ponude, obećavaju brzu značajnu dobit i uvjeravaju u sigurnost investicije – ako se nešto čini predobro da bude istinito, obično nije istinito!

Također, budite sumnjičavi prema pozivima i porukama nepoznatih brojeva telefona, osobito ako je riječ o inozemnim pozivnim brojevima, jer postoji mogućnost da se radi o prijevari.

Više informacija i korisnih savjeta o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost možete pronaći na internetskoj stranici MUP-a Web heroj.