Priznanja mons. Tadiji Pranjiću, Nikoli Volareviću: Održana 4. sjednica Županijske skupštine

0
70

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, održana je 4. sjednica aktualnog saziva Županijske skupštine Vukovarsko srijemske županije.

Na samome početku zasjedanja prisegu je položilo troje vijećnika/ca SDSS-a koji su izabrani na nedavno održanom dopunskom izboru članova Županijske skupštine iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, radi ostvarenja odgovarajuće zastupljenosti u Županijskoj skupštini. Isto tako, nakon ostavke vijećnika Domovinskog pokreta, verificiran je mandat zamjeniku vijećnika Mariu Lozančiću kao kandidatu Domovinskog pokreta.

Vijećnici su primili na znanje Izvješće stanja na tržištu rada tijekom 2020. i u razdoblju siječanj-rujan 2021. na području Vukovarsko-srijemske županije te pregled mjera aktivne politike zapošljavanja s naglaskom na mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) u 2020. i 2021., koje su prezentirali Jasna Kolar i Dražen Jerković, predstojnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnih ureda Vukovar i Vinkovci.

“Prezentacija se odnosi na aktivne mjere politike zapošljavanja i covid mjera. Dakle, potpore za očuvanje radnih mjesta koje su krenule u ožujku prošle godine. Prema podacima koje imamo dostupne, zaključno sa rujnom ove godine, isplaćeno je oko 240 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta za području Vukovarsko – srijemske županije. Nije bilo otpuštanja radnika tijekom najgoreg stadija korona virusa, tako da je sada zabilježen veći broj zaposlenih u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. U budućem razdoblju mjere će biti kao i u 2020. godini, mijenjat će se ukoliko dođe do povećanja minimalne plaće što je najavljeno, pa možda dođe i do povećanja potpora.” – naveo je Jerković.

-“U prikazanom grafikonu vidljivo je kako se situacija mijenja u odnosu na proteklo razdoblje. Prvenstveno, u 2019. godini, kada se pojavila korona kriza, imali smo lagani rast zaposlenih, odnosno pad nezaposlenih pa se u 2020. godini stvari mijenjaju. U 2021. godini ponovo imamo lagani rast zaposlenih i pad nezaposlenih, međutim, sve to skupa moramo dovesti u vezu sa brojem stanovnika i s kovid situacijom, mjerama koje su trenutno na snazi. Teško je reći objektivnost tih podataka s obzirom na stanje i situaciju koja trenutno važi. U svakom slučaju, svaki pozitivan podatak ohrabruje.” – istaknuo je župan Damir Dekanić.


Domovi za starije i nemoćne osobe Vukovar, Vinkovci i Ilok dobili su suglasnost na odluke o povećanju cijena usluga, a razloge za usvajanje obrazložili su ravnatelji Željka RajkovićKrešimir Markić i Darija Nikolić. Kako je istaknuto u izlaganjima razlog za poskupljenje usluga je sveopće povećanje cijena, te se pri povećanju cijena usluga pazilo da ono bude najniže moguće.

“Nažalost, svako povećanje cijena uvijek je bolno. Trenutno se povećanje odnosi na ekstremno povećanje cijena energenata, riječ je o poboljšanju higijenskih uvjeta vezanih za kovid situaciju i riječ je o većoj prisutnosti osoblja u zdravstvenim institucijama. Njihova održivost ne bi se mogla nastaviti na ovakav način sa cijenama koje jesu. Cijena se odnosi na 10-ak posto, a ovisno o kategoriji, kreće se od 100 do 250 kuna.” – objasnio je župan Dekanić.

Na današnjoj sjednici, prema prijedlogu Odbora za priznanja, koji je obrazložila Mirjana Semenić-Rutko, predsjednica Odbora, vijećnici Županijske skupštine su odlučili da se u 2021. dodijele sljedeća priznanja:

POČAST ŽUPANIJE

 • mons. TADIJI PRANJIĆU, svećeniku u miru

            – za izniman doprinos u pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim      braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskoga rata te ugledu svećeničkoga zvanja

 

NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

 • NIKOLI VOLAREVIĆU iz Vukovara
 • za izvanredna postignuća i doprinos u području sporta
 • mr. sc. LJUBICI GLIGOREVIĆ iz Vinkovaca
 • za izvanredna postignuća i doprinos u području kulture i znanosti

 

NAGRADU

 • Tvrtki DILJ  d. o. o. Vinkovci
 • za doprinos gospodarskom razvoju
 • Tvrtki GRAD-EXPORT d. o. o. iz Vinkovaca
 • za doprinos gospodarskom razvoju
 • Nogometnom klubu „NOSTERIA“ Nuštar
 • u povodu obilježavanja 100. godišnjice osnutka i doprinosa u području sporta
 • p. ILIJI SUDARU, SAC
 • za izniman doprinos u pružanju pastoralno duhovne skrbi i brige za nemoćne

 

            POVELJU

 • Salonu cvijeća MIMOZA Vinkovci
 • u povodu obilježavanja 50. godišnjice rada i očuvanja obiteljske tradicije.

 

Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Županijske skupštine 11. studenoga 2021. na Dan sv. Martina, zaštitnika Vukovarsko-srijemske županije.