Prognoza vremena za naredne dane

0

Meteorolog Nikola Vikić-Topić u vremenskoj prognozi otkriva kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećim danima.

Travanj, svibanj i lipanj u našim su kopnenim krajevima najkišniji mjeseci u godini ako gledamo učestalost pojave kiše. U tim mjesecima kiša u prosjeku pada gotovo svaki drugi dan, pa i ne čudi promjenjivost koju imamo posljednjih tjedana.

Trenutačno nema prizemnih fronti u našoj blizini, ali u visini postoji jedan manji poremećaj u sklopu kojeg kruži vlažan zrak točno iznad nas, pa se nestabilnost nastavlja.

U srijedu prijepodne u Dalmaciji će biti pretežno sunčano, a na kopnu i sjevernom Jadranu, promjenjivo do pretežno oblačno, uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Pljuskovi su najvjerojatniji u središnjoj Hrvatskoj.

Na kopnu će u srijedu puhati umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura i maestral. Najniža temperatura, u gorju oko 5, u nizinama kopna 9, a na obali oko 13.

U srijedu poslijepodne će se u središnjoj Hrvatskoj razvedravati, bit će više sunca nego ujutro, ali i dalje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito kasno poslijepodne na zapadu. Puhat će slab do umjeren sjeverac, a temperatura će biti između 16 i 18 stupnjeva.

U Slavoniji promjenjivo oblačno i nestabilno što znači da će biti i sunca, ali i pljuskova. Za pljuskove je najveća vjerojatnost oko sredine dana. Bit će pomalo vjetrovito, uz umjeren do jak sjeverac, i temperaturu oko 17.

U srijedu na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj u drugom će se dijelu dana razvedravati, bit će sve više sunca. Samo još rano poslijepodne može biti ponekog pljuska, ponajprije u unutrašnjosti Istre i gorju. Puhat će umjerena bura koja će navečer, iza 21 sat, jačati na jaku, osobito pod Velebitom. Temperatura na obali oko 20, a u gorju oko 15 stupnjeva.

U Dalmaciji poslijepodne sunčano i ugodno toplo. Samo će u unutrašnjosti biti malo više oblaka pa tamo može i zagrmjeti uz kakav kraći pljusak. Puhat će umjeren maestral, a navečer bura koja će jačati na jaku, prvo na sjeveru. Najviša temperatura od 21 do 23 stupnja.

U četvrtak na kopnu promjenjivo oblačno s time da će više oblaka biti u Slavoniji gdje onda može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Od petka zato posvuda sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeverac. Jutra će biti hladna, oko 5 stupnjeva, a danju temperatura u blagom porastu, bit će oko 20.

Na Jadranu će idućih dana prevladavati sunce. U četvrtak uz umjerenu do jaku buru koja će u petak polako slabjeti, a u subotu okrenuti na maestral. Temperatura ujutro 13, 14, a poslijepodne 21, 22 Celzijeva stupnja.

Srijeda je dakle najnestabilniji dan ovoga tjedna. Bit će sunčanih razdoblja, ali velika je vjerojatnost i za pljuskove, ponajprije na kopnu. Nakon toga idu sunčaniji i topliji dani, s time da će u unutrašnjosti, jutra, do kraja tjedna, biti hladna!

Izvor: dnevnik hr