Osnovica će plaće za državne i javne službe 1. svibnja porasti 4 %

0
Stručnjaci će s predstavnicima sindikata u sljedećih dan, dva tehnički dovršiti sve tekstove temeljnih kolektivnih ugovora

 

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaće zaposlenima u javnim i državnim službama porasti za 4 % od 1. svibnja, a naknada za prijevoz s jedne na 1,35 kuna, s korektivnim mehanizmom od 10 % u slučaju promjene cijene goriva. Četrnaesti krug pregovora koji su vođeni protekla četiri i pol mjeseca rezultirao je u utorak dogovorom o tri točke, rekao je premijer, koji se u pregovore uključio na zahtjev sindikata.

Za sindikalce je bila neprihvatljiva Vladina ponuda povećanja osnovice od 1. travnja za 2 % i naknade za prijevoz s dosadašnje kune na 1,20 kuna po kilometru. No sada su uspjeli postići kompromis, rekao je Plenković, precizirajući da veća osnovica dolazi s plaćom za svibanj. Dodao je da će, s obzirom na okolnosti, stručnjaci s predstavnicima sindikata u sljedećih dan, dva tehnički dovršiti tekstove temeljnih kolektivnih ugovora, kako bi bili spremni za potpis. Također su, izvijestio je, povećali iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna.

Unaprijedili dijalog

Nastavak razgovora o osnovici dogovoren je za posljednji tjedan rujna. Premijer je zaključio da su nakon ovih pregovora unaprijedili prije svega razinu socijalnog dijaloga, učvrstili međusobno povjerenje i nadogradili postignuća oko kojih su se zajednički usuglasili proteklih godina. Podsjetio je da su u proteklih nekoliko godina napravili veliki iskorak. U mandatu ranijih Vlada od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. osnovica se nije dizala i tada je bila 5108,84 kuna. Ova je Vlada, dodao je, kroz dijalog i dogovore, u okvirima ekonomskih i financijskih mogućnosti, dizala tu osnovicu nekoliko puta da bi je ukupno do sada podigli za 18,31 %. To je zajedničko postignuće u cilju poboljšanja ekonomskoga i socijalnog standarda svih 240.000 zaposlenika u državnim i javnim službama, ističe Plenković. Također su postizali dogovore o rastu koeficijenata i o dodacima te su kroz poreznu reformu omogućili rast plaća svim zaposlenicima, istaknuo je. “Kada bismo tražili neki okvir prosječnog rasta plaća, on je između 25 i 40 %, ovisno o sektoru, čime smo izrazito zadovoljni. To govori da je naš cilj bio kroz međusobno poštovanje i razumijevanje raditi velike korake naprijed, koji će omogućiti kvalitetniji život i veću kupovnu moć građana”, kaže premijer.

Slijedi rebalans

Predsjednica Sindikata Hrvatskih učitelja Sanja Šprem u ime sindikata je rekla da su razgovori bili vrlo konstruktivni. Kompromis je, kaže, postignut jedino da osnovica raste s 1. svibnjem, a ne s 1. travnja, što su tražili. Prijedlog Vlade prihvatila je većina sindikalnih čelnika osim Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja, koji zbog statutarnih obveza moraju među članstvom provesti referendum, ali će paralelno raditi na tekstu temeljnog kolektivnog ugovora da bi se brže realizirao. “Iza nas su iscrpljujući pregovori. Uspješno smo ih okončali, a očekujem kvalitetan nastavak najesen”, rekla je Šprem.

Već su najavili, dodaje Plenković, da idu na rebalans koji će Vlada predstaviti u svibnju kako bi riješili različite potrebe pojedinih proračunskih korisnika, ali i proveli ovaj dogovor. Kaže da ovo predstavlja pomak od strane Vlade, ali i sindikata. Dodao je da je dijalog bio stalan i rezultirao kompromisom kao plod međusobnog povjerenja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar ističe da su izvukli maksimum u ovom trenutku, osjetili su da Vlada ne može preko linije do koje su došli, pa je ovo pragmatično. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže da će uvijek biti nezadovoljnih, ali se tu radilo i o globalnoj politici te ekonomskoj situaciji u RH.

Igor Bošnjak- glas slavonije hr