Nedjelja, 27 studenoga, 2022
5 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaRegijaProtekli vikend planinari Planinarskog društva "Frankopan" otisnuli su se prema Livnu i...

Protekli vikend planinari Planinarskog društva “Frankopan” otisnuli su se prema Livnu i planini Cincar.

Protekli vikend, 24.i 25. rujna , planinari Planinarskog društva “Frankopan” otisnuli su se prema Livnu, odnosno planini Cincar.


Planina Cincar, nekada poznata pod nazivima Ćinćer ili Ćinćar,  nalazi se sjeveroistočno od grada Livna, između kupreškog i livanjskog polja, a na granici glamočke i livanjske općine.
Najviši vrh jistimenog naziva Cincar, visok 2006 metara nadmorske visine, a pod padinama Cincara prostire se visoravan Krug, visine 1150 do 1350 metara, Upravo tu se nalazi planinarski dom Kruzi, na 1256 metara nadmorske visine, inače dom društva “Cincar” iz Livna, koji su bili domaćini i organizatori skupa.

Osim obilježavanja dana društva, ove godine obilježava se i 130 godina organiziranog planinarstva u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom ponovno je organizirana multimedijalna prezentacija monografije i filma autora Željke Zlojo i Miroslava Blaža, “Kada čovjek postane planina”.  Monografija se mogla kupiti po simboličnoj cijeni.

U subotu je tako organiziran uspon na vrh Cincara, besplatan grah za sve sudionike, prezentacija, glazba, zabava i druženje kroz cijelu noć. Skupu se odazvalo stotinjak planinara iz 29 društava, a od osam planinara Frankopana, koji su sudjelovali u usponu, za troje od njih ovo je bio prvi vrh višlji od 2000 metara. Sudionici skupa razišli su se u nedjelju uz dogovore za iduća druženja i planinarenja.
Nakon silaska s planine, planinari su obišli grad Livno, te Eco-selo Grabovica.

Svi oni koji se žele pridružiti ovakvim ili sličnim pustolovinama Frankopana, mogu se javiti predsjednici društva n abroj 099/516-1427, putem Facebook stanice ili profila društva.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije