PUŠTEN U POGON SUSTAV NAVODNJAVANJA BLATO-CERNA

0

PUŠTEN U POGON SUSTAV NAVODNJAVANJA BLATO-CERNA

U sklopu svoje posjete Vukovarsko-srijemskoj županiji, ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, u pratnji župana Bože Galića posjetila je OPG Lidije Salić u Cerni te se upoznala s njihovom poljoprivrednom proizvodnjom koja se obavlja na 20 hektara, te proizvode kravlje mlijeko i svježi sir od 11 mliječnih krava.

Potom je pušten u pogon sustav navodnjavanja Blato-Cerna, koji se nalazi na neto površini od 550 ha te je jedan od projekata navodnjavanja čija je izgradnja najvećim dijelom (85%) financirana sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Uz ministricu Vučković i župana Galića, svečanosti su nazočili i saborski zastupnik te ujedno i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, ravnateljica APPRRR Matilda Copić.

Odlukom Vlade RH od 17. studenog 2005. godine prihvaćen Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj – NAPNAV. Ubrzo nakon donošenja NAPNAV-a Vukovarsko-srijemska županija među prvima već 2006. godine je izradila i usvojila županijski Plan navodnjavanja, što je bio preduvjet za izradu detaljne projektne dokumentacije pojedinačnih sustava.

Sustav navodnjavanja je orijentiran na poljoprivrednim površinama čiji u korisnici OPG-i a planirana poljoprivredna proizvodnja temeljena na zahtjevnim i dohodovnim kulturama.

Količina vode koju treba osigurati za navodnjavanje površina ovisi o oborinama, uzgajanim kulturama i njihovoj ukupnoj površini. Ukupna količina vode koju je potrebno dovesti do poljoprivrednih površina SN Blata-Cerna, uz procijenjene gubitke od 20%, prema planiranoj strukturi sjetve u sušnoj godini iznosi 1.591.095 m3, a u prosječnoj 1.181.400 m3. Kapacitet 5 crpki u crpnoj stanici je 322l/s.

Vukovarsko-srijemska županija je prijavila dva projekta sustava javnog navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot na Natječaj za provedbu podmjere 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, provedba tipa operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja. Natječaj je objavljen krajem 2016. a u svibnju 2017. potpisani su Ugovori o financiranju.
Prihvatljivi troškovi za SN Blata-Cerna iznose 34.291.812,50 HRK, od toga će se 29.148.040,63 HRK (85%) financirati iz EU fondova i 5.143.771,88 HRK (15%) iz državnih sredstava.

Radovi na izgradnji sustava započeli su početkom rujna 2018. a rok za izvođenje je 18 mjeseci. Izvođač je Zajednica gospodarskih subjekata: Vodoprivreda Vinkovci d.d., AMM d.o.o., Eurco d.d. i Izgradnja-VVK d.o.o. Radovi na izgradnji su uspješno izvršeni u ugovorenom roku te je 21. siječnja 2020. izvršen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola.

Autor:vusz