Rezultati ROADPOL-ovog tjedna pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

0
102

Foto: Ilustracija pixabqy

U ukupno 938 kontroliranih vozila, 163 vozača i putnika tijekom vožnje u motornom vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Temeljem Plana aktivnosti organizacije ROADPOL – mreže prometnih policija država Europe, na području cijele Hrvatske, a ujedno i na području nadležnosti Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u razdoblju od 4. do 10. travnja proveden je pojačani nadzor vozača u prometu s ciljem utvrđivanja prekršaja koji se odnose na nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Cilj ovakvih akcija je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega akcije redovno i najavljujemo. Unatoč danom upozorenju vozačima da se pridržavaju prometnih propisa, policijski službenici su tijekom provođenja ove akcije zatekli 163 vozača i putnika koji tijekom vožnje u motornom vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima, za čije nepoštivanje je člankom 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena novčana kazna u iznosu od 1000 kuna.

Osnovna je namjena sigurnosnog pojasa zaštititi vozača i putnike u motornim vozilima prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Njegovim korištenjem višestruko se smanjuju šanse za teže ozljede i smrtno stradavanje u prometnoj nesreći.

Tijekom akcije kontrolirano je ukupno 938 vozila na 169 lokacija na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije.

Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno po „4 ubojice u prometu“: upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela.