Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSvijetŠimunu nova proteza i još 15 tjedana fizikalne terapije

Šimunu nova proteza i još 15 tjedana fizikalne terapije

Između terapija Šimun se druži s prijateljima iz svih dijelova svijeta

OPORAVLJA SE NAKON SLOŽENE OPERACIJE NA FLORIDI

S unutrašnje strane stopala pojavila mu se kvržica, prate je, moguć je i novi zahvat

ŽUPANJA – Iako će u studenome napuniti tek četiri godine, maleni Šimun Stojanović iz Županje, koji je većinu svoga života proveo po bolnicama, a iza njega su i dvije teške i iznimno složene operacije u Americi, pomaknuo je granice i svojom golemom voljom, željom i ustrajnošću pokazao da je i ono što se nekada čini nemogućim, kao što je bilo i u njegovu slučaju, ipak moguće.

Dječak je rođen s teškim dijagnozama tibial hemimelia i spina bifida meningomyelocele, a utvrđen mu je i zapetljaj živaca u donjem dijelu kralježnice te problemi s crijevima i mjehurom. U nožicama mu je nedostajalo više od 25 kostiju, čašica kuka i cijelo lijevo koljeno, a imao je i dvostruku bedrenu kost (femur). U rujnu 2019. u Floridi ga je operirao vrhunski ortopedski stručnjak, dr. Dror Paley, amputirao mu je lijevu natkoljenicu, koja nije imala funkciju, od dupliciranog femura rekonstruirao je kuk i desno stopalo. Omogućio je Šimunu da s pomoću personalizirane proteze prvi put stane na noge i prohoda. Jesenas su se pojavili novi problemi. U desnom stopalu počela mu je rasti kost i izgledalo je, kako je objasnila majka Martina, kao da mu je peta na sredini stopala. Zbog toga je gubio ravnotežu, nije bio stabilan i nije mogao samostalno hodati. Prije dva mjeseca u Americi je ponovno operiran.


– Stabilizirano mu je desno stopalo, što je bilo jako komplicirano, dio tetiva je opušten, a drugi dio je zategnut. Lomili su mu kosti u stopalu i spajali ih specijalnim vijcima i pločicama. Dio je kosti koja je rasla na sredini stopala uklonjen. Dr. Paley je desni kuk stabilizirao tako što je femur postavio u čašicu kuka – kazala je. Šimun sada ima ravno stopalo, a kuk je funkcionalan.

U Orlandu su mu napravili novu protezu, ortozu i umetak za cipelu. Proteza trenutno ima blokirano koljeno, a kada se prilagodi na nju, počet će vježbati s koljenom. Na Institutu Paley nastavlja fizikalnu terapiju, još 15 tjedana.

U slobodno vrijeme Šimun se rado druži s drugim pacijentima. Dolaze iz svih dijelova svijeta, ali su iznimno povezani. Razmjenjuju iskustva i usput usavršavaju engleski jezik. A Šimun, otkriva majka, sve upija, kao spužva…

– Dosta vremena provodimo i razgovarajući videopozivima s obitelji, a Šima joj svaki put kaže da će krenuti pješice kući u Hrvatsku. Svi nam obitelj jako nedostaje – priznaje.


Povratak u Županju ovisi o napretku na fizikalnoj terapiji. Ozbiljnije vježbe tek su počeli. Do sada nije bilo forsiranja, operirana noga gotovo je dva mjeseca bila u gipsu jer je kost dosta sporo zacjeljivala.

– Nadamo se da će Šimun i ovo odraditi lavovski i da ćemo se što prije vratiti kući. Krajem godine trebao bi imati operaciju kralježnice u KBC-u Rebro. Pojavile su se dvije tvorevine koje brzo rastu unutar leđne moždine i obuhvatile su živce u tom predjelu. Puno je toga ispred njega, ali uz toliku volju i njegov neugasiv osmijeh uopće ne sumnjam u njegovu pobjedu – zaključuje majka.

Od srca zahvaljuje svim dobrim ljudima za bezuvjetnu potporu, svaku poruku, molitvu i nesebičnu pomoć.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.