SKIG-ovići iz Gunje – predstavili svoja tri filma na 61. izdanju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotri hrvatskog školskog filma

0

Četiri mlada SKIG-ovića  (Mia Dugonjić, Ejšan Ahmetović, Ana Čagalj i Ajsel Idrizi) boravila su u Zagrebu na 61. Reviji filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotri hrvatskog školskog filma, zajedno sa svojom voditeljicom dr. sc. Anitom Tufekčić i gunjanskim redateljem Markom Dugonjić, gdje su predstavili  svoja tri filma: „Od Novigrada do Zauvijek“, “My AI bot u mojoj školi” i film „Ja sam Jasmin!“.

Ovogodišnja su izdanja održana istovremeno, od 5. do 8. listopada, a filmski je program uključio čak 96 filmova.

Za program ovogodišnje Revije namijenjene najmlađim filmskim autorima bila su prijavljena rekordna 322 filma autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 filma u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža.

Na ovogodišnju su Smotru bila prijavljena 223 filma osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Za program Smotre državno je povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

U projekcijama natjecateljskog programa uživalo je preko 180 gostiju iz cijele Hrvatske tijekom 4 festivalska dana na čak 3 lokacije.

Mladi SKIG-ovci su se predstavili sa tri filma „Od Novigrada do zauvijek“, My AI bot u mojoj školi“ i „Ja sam Jasmin!“.

Komentar selekcijske komisije za film „Od Novigrada do zauvijek“ bio je: „ …prateći dvije prijateljice koje je povezalo Novigradsko proljeće, ovaj vrlo precizno napravljeni dokumentarni film odvodi nas na putovanje kroz vrijeme. Pri tome se koristi vrlo spretno i različitim vrstama materijala: fotografijama, snimkama, apstraktnim detaljima. Divan film za sve generacije…“ Film možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/2XnKEeVmyc4

Film „My AI chat bot u mojoj školi“ je TV reportaža u kojoj su sudjelovali učenici 5., 6., i 7. razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje zajedno s učiteljima i stručnim suradnicima. Film donosi iskrene dječje odgovore o upotrebi Snapchata i AI bota u školi. Nekima je on odličan za pisanje domaće zadaće dok mu drugi, naravno, ne vjeruju. Učitelji i stručni suradnici nisu znali ni da postoji. Njihovi komentari se isprepliću u moru različitih odgovora što je dodatni poticaj gledateljima da pogledaju ovu istraživačku TV reportažu.

Film se može pogledati na poveznici: https://youtu.be/q1qJQ9tthz4

Ja sam Jasmin! – je portretni dokumentarac o Jasminu, učeniku 2. razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje, koji je nijem. Film je svjedočanstvo o izazovima s kojima se Jasmin nosi tijekom svog školovanja. O Jasminu govore njegova majka i brat, kao i učiteljica, defektologinja, asistent u nastavi te njegovi prijatelji iz razreda. Član je Društva osoba s invaliditetom „Zvjezdice“ u Gunji, gdje rado boravi i glumi u dječjim predstavama.

Film možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/iP7mBbojeRk

Na scenariju za filmove i režiji radila je cijela filmska družina čiji su članovi: Mia Dugonjić, Ejšan Ahmetović, Ajsel Idrizi, Ana Čagalj,  Antonio Milevoj, Patrik Vraneš, Anamarija Šoljić, Angelina Kitić, Denis Šoljić, Ajdin Aalić, Armena Ahmetović i Marija Mikulić, uz završnu riječ svoje mentorice dr. sc. Anite Tufekčić.

Iako su ove dvije filmske manifestacije za mlade tek završile, radujemo se novim  filmskim ostvarenjima ovih mladih autora.

Mladi filmaši će se još predstaviti na dva međunarodna festivala, u Dubrovniku na Dubrovnik film festivalu i u Luki na FIFES – festivalu smijeha, koji će održati u drugoj polovici listopada, poručuje voditeljica filmske družine Anita Tufekčić.