Službenicima i namještenicama u državnoj službi i javnim službama počela je isplata plaća prema novim, uvećanim koeficijentima

0

Uvećanje plaćanja u državnoj službi i javnim službama rezultat je reforme sustava plaćanja.

Službenicima i namještenicama u državnoj službi i javnim službama počela je isplata plaća prema novim, uvećanim koeficijentima, a njihove su plaće u travnju povećane u prosjeku za 32 posto u odnosu na isto razdoblje lani, priopćilo je u subotu Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Isplata plaćanja prema uvećanim koeficijentima započela je za 244 tisuće zaposlenih u javnoj upravi.

“Uvećanje plaćanja u državnim službama i javnim službama rezultat je reforme sustava plaćanja kojom je Vlada Republike Hrvatske nakon gotovo tri desetljeća uvela novi sustav plaćanja, pravedniju i jednostavniju kategorizaciju i konsolidaciju radnih mjesta u državnim službama i javnim službama”, ističe se u priopćenju.

Za povećanje plaća 1,63 milijarde eura

Za povećanje najvećih plaća službenika i namještenika izdvojeno je 1,63 milijarde eura, dodaje se.

Donošenje jedinstvenog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama rezultat je socijalnog dijaloga Vlade i sindikata i nastavak politike rasta plaća, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je osnovica za obračun plaćanja za državne i javne službenike i namještenike od 2016. godine porasla za više od 40 posto, povećani su iznosi za božićnice, regres i dar za djecu te je uvedeno novo pravo na uskrsnicu u iznosu od 100 eura.

Novi koeficijenti u Hrvatskoj vojsci, mjesto vojnicima veće oko 38 posto

Reformom sustava plaćani su i novi koeficijenti u Hrvatskoj vojsci čime su hrvatskim vojnicima place uvećane za oko 38 posto.

Uz to, 1. travnja stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o plaćanju i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika zahvaljujući kojima će suci i državni odvjetnici dobiti uvećane plaće i materijalna prava, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Izvor: poslovni hr