Soljanima i Strošincima voda početkom 2022.

0
109
U tijeku su radovi i na cjevovodu Vrbanja – Soljani, plan je u 2022. osigurati kompletan iznos sredstava od Hrvatskih voda
VRBANJA – I 2021. privodi se kraju, a ni u jedno od tri naselja u sastavu općine Vrbanja, unatoč obećanjima i očekivanjima mještana, nije stigla voda iz regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, što bi se, prema najavama iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK), investitora toga projekta, trebalo dogoditi početkom sljedeće godine.

Požalili su nam se nezadovoljni mještani Soljana koji negoduju što kronični problem vodoopskrbe u tim selima još uvijek nije riješen. Revoltirani su i poručuju da, iako žive u graničnom području Hrvatske, na tromeđi Hrvatske sa Srbijom i BiH, ne žele biti građani trećeg reda za koje je i kvalitetna i zdravstveno ispravna pitka voda – luksuz. Gradilište cjevovoda Drenovci – Soljani prijavljeno je početkom lipnja 2019. i Soljanci su vjerovali da će još u prošloj godini njihovim slavinama poteći voda iz regionalnog vodovoda, ali to se do danas nije dogodilo.

Pojašnjenje o razlozima kašnjenja radova i informaciju o tome kada će sela u općini Vrbanja biti priključena na regionalni vodoopskrbni sustav istočne Slavonije zatražili smo u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji. Ondje pojašnjavaju da su cjevovodi Soljani – Strošinci i Drenovci-Soljani u fazi prikupljanja projektne dokumentacije i prijave na tehnički pregled, te se radi ispiranje i dezinfekcija cjevovoda, kao i uzorkovanje vode od ovlaštenog laboratorija. “Radovi su kasnili, odnosno odvijali su se sukladno osiguranim financijskim sredstvima Hrvatskih voda. Prijava za tehnički pregled bit će predana početkom prosinca za oba cjevovoda te će mještani Soljana i Strošinaca vodu iz regionalnog vodovoda dobiti početkom sljedeće godine”, kažu u VVK-u.

Kada je riječ o cjevovodu Vrbanja – Soljani, napominju da su radovi u tijeku i u ovoj je godini osigurano i utrošeno 1,3 milijuna kuna. Sljedeće godine u planu je osigurati kompletan iznos sredstava od Hrvatskih voda. Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Drenovci – Soljani je 11,2 milijuna kuna, a radove sufinanciraju Hrvatske vode (80 posto), Vukovarsko-srijemska županija (10 posto) i Općina Vrbanja (10 posto). Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Vrbanja – Soljani je 4,5 milijuna kuna, a sufinanciraju ih Hrvatske vode s 80 posto i Županija s 20 posto. Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Soljani – Strošinci je 4 milijuna kuna, s 85 posto financirani su sredstvima EU-a, a s 15 posto nacionalnim sredstvima kroz Mjeru 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”.

– Ustrajat ćemo u našim nastojanjima i traženjima da se projekt što prije privede kraju i da se stanovnicima općine Vrbanja konačno osigura kvalitetna pitka voda, što je jedan od osnovnih preduvjeta za normalan život – ističe načelnik Velimir Redl, naglasivši da je Općina svoj udio sufinanciranja odmah osigurala.

Očekuje da će Hrvatske vode osigurati potrebna sredstva i omogućiti skorašnji završetak radova.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije hr