Spektakulatna atmosfera na Telemach Danu sporta u Vinkovcima

0

Na Državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih putuju ekipe OŠIM i DILJ

Vinkovci su ugostili veliki sportsko-edukativni Telemach Dan sporta, koji će ove godine posjetiti sve županije u Hrvatskoj i održati ukupno 29 evenata. Izvrsna atmosfera i fair play navijanje obilježili su sportski dan na Gradskom stadionu Vinkovci. Plazma Sportske igre mladih primjer su dugoročnog angažmana u poticanju sportskog duha, inkluzije i druženja kod djece i mladih, a natjecanja u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta pružaju najmlađima priliku za sportske izazove. Mladim sportašima cilj je izboriti prolaz na Državnu završnicu u Rijeci, koja je vrhunac sezone i priliku za najbolje ekipe i atletičare da pokažu svoj talent i trud te upoznaju djecu iz cijele Hrvatske.  

Mlade sportaše podržali su Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti grada Vinkovaca, Vedran Kurtušić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije i direktor natjecanja Plazma Sportskih igara mladih David Burburan. 

Ispred grada Vinkovaca, u ime gradonačelnika Ivana Bosančića, okupljene je pozdravila Andrea Vinković: „Danas je Gradski stadion sigurno najveselije mjesto u Vinkovcima, ali i u Hrvatskoj. Djeco danas promovirajte svoj grad, toleranciju, fari play i zdrav život, važno je da što više boravimo u prirodi, da se družite i lijepo zabavite.“

„Kao društveno odgovorna kompanija, Telemach predano radi na poticanju zdravih životnih navika kroz rekreaciju, socijalizaciju i zdravo natjecanje u sportu, nastojeći djecu i mlade potaknuti na aktivnosti koje predstavljaju temelj pravilnog rasta i razvoja. Pored istaknutijih, medaljama okrunjenih sportova, podržavamo i druga sportska područja, te smo ponosni višegodišnji zlatni sponzor Sportskih igara mladih. Smatramo da su djeca pokretači budućnosti i da svako djetinjstvo koje učinimo aktivnijim, znači korak naprijed ka stvaranju društva koje je zdravije, sretnije i uspješnije. Nastavit ćemo ulagati napore kako bismo podržali mlade generacije u razvijanju njihovih potencijala kroz sport, čime gradimo temelje za pozitivnu i prosperitetnu budućnost.“ rekla je Ana Miličević.

Ispred Plazma Sportskih igara mladih prisutne je pozdravio David Burburan, direktor natjecanja: “Prekrasno je što ste se okupili u ovolikom broju i što ste prepoznali Telemach Dan sporta kao priliku da se družite, igate i natječete. Nastavit ćemo se truditi da kroz Plazma Sportske igre mladih djeca i mladi imaju priliku rast i razvijati se kroz sport i druženje. Zabavite se danas, budite fer prema svojim suigračima i protivnicima, i s nestrpljenjem očekujemo susret na Državnoj završnici u Rijeci.“

Za zabavi program bile su zaslužne cheerleadersice Ma & Co i mažoretkinje Općine Nuštar koje su svojim nastupima zagrijale male sportaše za početak natjecanja. Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koju je donio Domagoj Begonja, član Vinkovačkih Roda, državni i europski prvak u ju jitsu te pobjednik Svjetskog kupa. 

Djeca su se natjecala u atletici i graničaru u dvije kategorije 2013. godište i mlađi te 2015. godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju. 

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Dilj u kategoriji 2015. godište i mlađi te ekipa OŠIM u kategoriji 2013. godište i mlađi. Dok su najbrži trkači 2013. godište i mlađi Emanuel Očevčić i Luna Ratkić, a u kategoriji 2015. godište i mlađi Marta Matkovski i Ante Krstić  koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

Plazma Sportske igre mladih, osim promoviranja sporta i sportskog načina života, zalažu i za fair play navijanje. Djeca i mladi zabavljali su se na Plazma korneru, Topps korneru gdje su igrali svima poznate igre, a ekipa Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci volontirala je i pomogla u realizaciji eventa. Zahvaljujući dugogodišnjem koordinatoru Igara Mariju Kokaju igre se u Vinkovcima održavaju već 19 godina, a svake godine interes za natjecanja raste.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, graničar i atletika u sklopu Telemach Dana sporta. 

Više od 110.000 djece i mladih sudjelovat će u 28. sezoni Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj.