Vinkovci i VIA na Sajam EU projekata privukli 32 izlagača

0

Što je Europska unija, kako europski projekti utječu na povećanje kvalitete svakodnevnog života, koje su prednosti projekata za rast gospodarstva i lokalne zajednice te što mi kao građani možemo poduzeti u poticanju toga, samo je dio brojnih pitanja čije je odgovore dao Sajam EU projekata na Orionu. Već tradicionalno ga u centru grada, povodom Dana Europe 9. svibnja, organizira Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA u suradnji s Gradom Vinkovci.

U prvoj financijskoj perspektivi, čuli smo od direktorice VIA-e Danijele Slipčević, iz Europske unije povučeno je preko 50 milijuna eura i provedeno više od 150 projekata. Vinkovce je taj podatak svrstao na osmo mjesto u Hrvatskoj po povučenim sredstvima.

„Spreman je velik broj novih strateških i infrastrukturnih projekata koji će zasigurno mijenjati obrise našega grada. Za njih su sredstva već osigurana kroz ITU mehanizam, čak preko 15 milijuna eura i već smo u visokoj fazi spremnosti, što znači da krećemo s javnom nabavom za radove i u realizaciju”, pojasnila je Slipčević podsjetivši kako do kraja godine počinje izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Park Papuk, Trga Vinkovačkih jeseni, otvorenih bazena, otvorene tržnice, a nagodinu i komunalne infrastrukture te akceleratora u industrijskog zoni Zalužje.

Ovogodišnji sajam okupio je nikad veći broj izlagača, ukupno 32. To su osnovne i srednje škole, udruge, organizacije civilnog društva i svi ostali koji povlače sredstva i bave se EU projektima. Svi su oni 9. svibnja slavili mir i jedinstvo u Europi te pokazali na koje sve načine koriste benefite ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Projekti koje nam omogućava, reći će zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, mijenjaju Vinkovce.

„Puno vremena bi trebalo da predstavim sve dobro što je iz toga proizašlo posljednjih godina. Bilo da se radi o projektu Zaželi koji provodimo kroz četvrtu fazu ili projektima kojima osiguravamo pomoćnike u nastavi, potporu braniteljskim udrugama, pomoć roditeljima, mladima i umirovljenicima. Članovi naših udruga i svi naši sugrađani uvijek mogu računati na potporu koju pružaju europski projekti kako bi realizirali planove, razvijali ideje i ostvarili potencijale. Osim utjecaja na kulturno-sportske i socijalno-društvene potrebe i aktivnosti cjelokupne zajednice, EU projekti veliku ulogu imaju i u razvoju vinkovačkog gospodarstva koje u posljednjih pet godina bilježi stalan rast. Zahvaljujući EU projektima vinkovačke tvrtke bilježe rast prihoda, rast zaposlenih, ali i rast plaća. S tim trendovima nastavljamo i dalje jer pred nama je period novih projekata i novih velikih ulaganja”, poručio je Romić.

Dan Europe i Sajam EU projekata na Orionu važan je podsjetnik kako je VIA jedan od ključnih čimbenika u stvaranju preduvjeta za gospodarski i društveni razvoj grada, a jednako je važan i njihov utjecaj na razvijanje svijesti u cjelokupnoj zajednici o potrebama uvođenja energetski učinkovitih rješenja i poticanje razvoja međunarodne suradnje putem prekograničnih projekata. To prepoznaje i Vlada RH bez čijeg Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU veći dio svega ne bi bio moguć.

„S obzirom na svoju veličinu, Vinkovci su zaista jedan svijetli primjer korištenja europskih sredstava, kao i cijela Hrvatska. Činit ćemo to i dalje. Pred nama je veliki investicijski ciklus, 25 milijardi eura nam stoji na raspolaganju i značajan dio tih sredstava završit će u Vinkovcima na dobrobit svih ovih dragih ljudi”, poručio je sa Sajma državni tajnik Domagoj Mikulić istaknuvši kako je poseban gušt vidjeti mlade ljude i školarce koji su izrazili želju uvjeriti se u pozitivne učinke Europske unije.

Kako kaže Zrinka Čobanković, ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, sve naše jedinice lokalne samouprave prepoznaju prilike koje imaju i pokušavaju se, s obzirom na svoje ograničene financijske kapacitete, maksimalno prijavljivati na natječaje. Agencija im je na raspolaganju za pripremu i provedbu projekata.

„Od 2016. godine imamo oko 630 milijuna eura ugovorenih sredstava, vjerujem da će se brojke povećavati s obzirom da se otvaraju i u planu su veliki natječaji na koje smo se spremni prijaviti. Najvažniji je transportno-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije vrijedan 80 milijuna eura, tu je projekt Autopark Lipovac, klaonice, projekt pametne poljoprivrede…Ima ih puno”, pojasnila nam je Čobanković.

Vinkovci su već nekoliko godina u top 10 po povlačenju EU sredstava pa se u europsko djelovanje sve više uključuju i naše škole. Među njima je i vinkovačka gimnazija, jedna od Škola ambasadora Europskog parlamenta.

„Ovo je godina vještina pa smo htjeli podsjetiti na različite vještine naših učenika, napravili smo digitalni plakat na kojemu dajemo informacije koje su vještine važne u budućnosti za mlade generacije, ali i za nas starije. Važan dio našeg kurikuluma je i održivi rast pa na štandu nudimo i domaće jabuke”, rekla nam je Ines Glavaš, nastavnica geografije u gimnaziji i ambasadorica seniorka Škole ambasadora Europskog parlamenta. Njezin učenica Leona Kolovrat, maturantica, dodala je kako su u projekt uključeni već pet godina tijekom kojih su putovali i educirali se kako bi bili što spremniji za nadolazeće izazove, između ostalog i za izbore za Europski parlament 9. lipnja.

Osim edukativnog dijela s panel raspravom, Sajam je imao i zabavni dio s brojnim  nagradama.

 U zabavnom dijelu nastupao je Harmonikaški orkestar Glazbene škole Josipa  Runjanina Vinkovci.

EU projektima posvetili i grafite

Već 17 godina u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca organiziraju crtanje grafita, priključili su se i obilježavanju Dana Europe. „Učenici ilustriraju aktualne projekte koji su u realizaciji ili u planu. Svaka škola dobila je zadatak likovno riješiti ideje i sadržajne vizije aktualnih projekata ili onih u planu”, pojašnjava pedagoginja Mirjana Čavar