Šteta na voćkama ima, niskim temperaturama još nije kraj

0
Još je nemoguće procijeniti štete. Cvatnja nije gotova, a voćari se pribojavaju niskih temperatura tijekom svibnja
BELI MANASTIR – Iako se temperatura prije nekoliko dana spustila ispod ništice, a bilo je i mraza, većih šteta voćari nisu zabilježili. Bar zasad.

Globalni je to zaključak nakon što je i ove godine toplo vrijeme, koje je ubrzalo početak kolanja voćnih sokova, zamijenio temperaturni minus. Nisu, doduše, dobro prošle voćke (marelice, breskve i neke šljive) iz voćnjaka smještenih u nizinama. Ipak, ne u tako velikom broju slučaja kao prošle i pretprošle godine. Potvrđuje to i Ruža Skenderović, viša savjetnica Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu potporu razvoju poljoprivrede.

– Zasad u voćnjacima koji su smješteni na Baranjskom brdu nema nekih većih problema. No u nizinama je dio koštičavog voća nastradao – kaže Skenderović, dodajući kako cvatnja još uvijek nije gotova, pa će o štetama, odnosno njihovu iznosu, nešto više moći reći nešto kasnije. Podsjeća kako se voćari pribojavaju i eventualno niskih temperatura tijekom svibnja (tri ‘’ledena svibanjska sveca’’, nap. a.). Voćarima preporučuje zaštitu protiv paleži cvijeta i grančica, a u slučaju naglog pada temperature korištenje pripravaka na bazi aminokiselina kako bi voćke lakše podnijele temperaturni šok.

– Voćari koji su primjenjivali takav način zaštite tvrde kako su se biljke vratile u normalno stanje – naglašava. Dodaje kako su kruške i jabuke u dobrom stanju.

Da je štete bilo, ali ni približno kao proteklih godina, kaže Bojan Đurić, vlasnik istoimenog OPG-a, koji u vlasništvu ima dvadesetak hektara velik mladi voćnjak na Baranjskoj planini.

– U voćnjaku prevladavaju marelice. Prema prvim procjenama, nastradalo je približno 20 posto, što je odlično u odnosu na prošlu godinu, kada je šteta bila gotovo 100-postotna – navodi Đurić. I on se pribojava idućeg razdoblja, ali se nada dobrom urodu.

Iako nije vezan za uzgoj voćaka, razvoj situacije pomno prati i Davorin Škoflek iz udruge UPRIV, koja se bavi proizvodnjom rakije od voća.

– Sudeći prema informacijama koje imam od mojih kooperanata, znatnijih šteta nije bilo. No sigurno je da hladnoćama i temperaturnim minusima još uvijek nije kraj – kaže Škoflek, podsjećajući na prošlu godinu kada su iz jednog baranjskog ‘’džepa’’ (zaštićeni voćnjak kod Zmajevca) uspjeli nabaviti marelice, što mnogim proizvođačima nije uspjelo. Nada se da će otkupiti sve planirane količine voća, to više što im nisu potrebne enormno velike količine i što naglasak stavljaju na kvalitetu, a ne kvantitetu rakije.

Kako je nedavno za Hinu izjavio predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, stvarni razmjeri štete na voćnjacima zbog travanjske hladnoće, snijega i mraza vidjet će se u sljedećih nekoliko tjedana.

Ivica Getto- glas slavonije hr