Stižu snijeg, poledica i minusi,onda za vikend – nova promjena!

0

Osim u Gorskom kotaru, snijega će biti i u Lici i zapadnije od Zagreba

U unutrašnjosti će biti umjereno i pretežno oblačno, a mjestimice i maglovito, ponegdje su iz niskih oblaka moguće slabe oborine, ponajprije u gorskim predjelima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Na Jadranu pretežno sunčano, no od sredine dana postupno naoblačenje, najprije na sjevernom dijelu gdje navečer može biti mjestimične kiše.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku zemlje istočni i jugoistočni. Slaba i umjerena bura u Dalmaciji će prijepodne okrenuti na jugo, a na sjevernom dijelu će navečer ojačati na jaku. Najviša dnevna temperatura na kopnu od -1 do 4, na Jadranu između 8 i 13 stupnjeva Celzijusovih, javlja DHMZ.

U Gorskom kotaru i do 30 cm snijega

Na prvi dan klimatološke zime u Zagrebu je izmjereno -5 stupnjeva, a u Bednji -8. Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević objašnjava da je zbog vedre i stabilne noći bilo izraženo radijacijsko ohlađivanje.

Nakon naoblake koja će uslijediti u drugom dijelu dana, poslijepodne će padati kiša, najprije na obali. U večernjim satima se očekuje i snijeg u Gorskom kotaru, a zatim i u nižim područjima. Snijeg će se u Gorskom kotaru nastaviti i sutra, a lokalno bi ga moglo biti i više od 30 centimetara.

Osim u Gorskom kotaru, snijega će biti i u Lici i zapadnije od Zagreba, dok će na istoku zemlje biti tek malo kiše u četvrtak. Pokoja pahulja snijega mogla bi stići i do obale sjevernog Jadrana.

Bujične poplave na obali

U Dalmaciji, duž obale i na otocima se očekuje kiša, a lokalno bi po metru četvornom moglo pasti i više od 100 litara kiše pa postoji opasnost od bujičnih poplava, javlja meteorologinja N1 televizije.

Na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, a u Dalmaciji jako i olujno jugo i istočnjak. Za područje Velebitskog kanala je za srijedu zbog opasnog vremena izdano i crveno upozorenje.

Tijekom četvrtka će biti potreban dodatan oprez zbog mogućnosti smrzavanja oborine u dodiru s hladnim tlom i stvaranja poledice, posebno u Lici i središnjem dijelu zemlje.

Što se tiče nešto dugoročnije prognoze, tu je još jedna munjevita promjena na vidiku. Tijekom vikenda dolazi do jačanje juga i kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija, a temperatura će porastii prenosi jutarnji hr.