Od subote Stožer ukida gotovo sve mjere na Covid-19, maske odlaze u povijest

0

Foto: czhr

Nacionalni stožer civilne zaštite od subote ukida gotovo sve mjere. Ugostiteljski objekti više nemaju ograničenje rada do 2 ujutro. Maske će biti obavezne samo u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Nove mjere na snagu stupaju od sutra u ponoć.

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je plan ublažavanja epidemioloških mjera.

Od subote se ukidaju gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi. Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira na to iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi, odnosno bit će dovoljno da putnici posjeduju COVID potvrdu, a državljanima zemalja EU-a COVID potvrda nije potrebna.

“Epidemiološka slika je znatno povoljnija, posljedice bolesti više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav”, uvodno je kazao šef Stožera Davor Božinović. 

“Ukidamo najveći dio epidemioloških mjera, ukidamo obvezu korištenja maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osobama preporučilo nošenje maski”, kazao je Božinović.

“Maske će se morati nositi samo u okolnostima visokog rizika. Kada je niži rizik, bit će samo preporuka. Maske će biti obvezne samo u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama, i kod djelatnika i kod osoba koje u takve ustanove dolaze te kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom. Nošenje maski ovisit će o odgovornosti pojedinca”, otkrio je ministar.

Nove mjere stupaju na snagu od sutra u ponoć. Ukidaju se i COVID potvrde, osim za socijalnu skrb i zdravstvo, potvrđeno je.

Bez COVID potvrde za državljane EU-a

Što se tiče prelaska granice, ostaje na snazi odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije. Tako više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira na to iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi, odnosno bit će dovoljno da putnici posjeduju COVID potvrdu, a državljanima zemalja EU-a COVID potvrda nije potrebna.

“Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja, koji obilježavamo 7. travnja svake godine”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodavši da je odluka odraz aktualnog trenutka i da se “sve uzelo u obzir”.

“Usmjereni smo i prema jeseni i opreza nikad dosta. Redukcija mjera je vrlo dobrodošla, ali pratit ćemo sve relevantne epidemiološke parametre”, rekao je Beroš.

“Naš zadatak je pratiti situaciju s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni i možemo se nadati da će se ova epidemija pretvoriti u endemsku bolest. Nitko ne smije smatrati da je epidemija gotova, virus je i dalje oko nas”, kazao je ministar.

“Nismo ukinuli sve, postoji i dalje preporuka nošenja maski. Svi oni koji su odgovorni nastavit će nositi masku”, rekao je Krunoslav Capak. 

“Već nekih mjesec dana imamo poboljšanu situaciju, imamo mali broj hospitaliziranih. No, moramo i dalje biti oprezni. Situacija bi mogla ostati stabilna do jeseni. Omikron je zauzeo sto posto prostora u Europi. Veseli nas sve što se mjere mogu popustiti. No moramo razmišljati da će brzo doći jesen i onda se mora pripremiti ozbiljna strategija za zimu. Situacija u Europi je bolja, osim što je Njemačka u visokim brojkama”, izjavila je profesorica Alemka Markotić. 

Na pitanje o okolnostima visokog i niskog rizika i što one znače, Božinović odgovara: “Nošenje maski će biti obavezno samo za zdravstvo i za socijalu, a sve ostalo je preporuka. Jedno je obaveza, a jedno je preporuka. Preporuka je za sve one kategorije javnog okupljanja, javnog prijevoza. Sutra će netko na presici i od vas imati masku, a netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto će je imati, slušao je naše preporuke. Jednostavno mislimo da je došlo vrijeme za to”, pojasnio je ministar.

“Sutra u ponoć završavaju mjere i odmah se primjenjuju mjere kojih nema, dakle do jutra!” pojasnio je ministar odluku o radu ugostiteljskih objekata, koji više neće morati završavati radno vrijeme u 2 ujutro.

Capak je kazao da još ne razmišljaju o ukidanju epidemije, a govorio je i o višku cjepiva. “Imamo višak cjepiva, donirali smo više od milijun doza, a u postupku doniranja je 500.000 doza”, napomenuo je.