Svečano otvoren 5. Film festival glumca Uz projekciju filma A bili smo vam dobri

0
74

Osim ovih osam dana, druge prilike za pogledati odlične hrvatske filmove – nema, složni su danas bili na službenom otvorenju petog izdanja Filmskog festivala glumca.

Odličnim i nagrađivanim filmom „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović još jučer je započeo ovogodišnji Festival. Snažnu psihološku priču o potpuno disfunkcionalnoj obitelji koja itekako navodi na razmišljanje s nestrpljenjem je dočekalo pedesetak filmoljubaca, a bio je to odličan uvod za sve što su nam iz umjetničke udruge Asser Savus pripremili u svega osam dana. Filmski festival glumca i ove godine donosi bogat program domaćih produkcija i koprodukcija.


 

„Festival je presjek svih hrvatskih igranih filmova ove godine koji su igrali u Puli i koji su imali premijeru do početka Festivala, a izabrali smo i tri filma od prošle godine kada Festival nije bio održan“, pojašnjava organizator Samir Raguž, producent i član umjetničke akademije Asser Savus. O kvaliteti petog festivalskog izdanja govori upravo njegov bogat program – hvaljeni i nagrađivani filmovi i glumci, dugo čekani i nimalo razočaravajući. Zato s ponosom priča Raguž o tome što su sve, u suradnji s Gradom Vinkovcima, donijeli našim sugrađanima. Devet dugometražnih igranih filmova i tri dokumentarca.

Nakon  „Murine“, sinoć su u gradskom kazalištu prikazana dva filma Branka Schmidta: Dokumentarac “Prvi do srca: Ivo Gregurević“ te igrani film „A bili smo vam dobri“. Do ponedjeljka nas čekaju još filmovi „Dopunska nastava“, „Ribanje i ribarsko prigovaranje“, „Zora“, „Plavi cvijet“, „Po tamburi“, „Tereza37“ te „Za smrt nema vremena“. Filmski festival glumca ove godine donosi i nekoliko noviteta od kojih svakako vrijedi spomenuti ANIMAoptik, program posvećen animiranom filmu i stripu kojega će moderirati Davor Schunk i „Dan D“ u sklopu kojega će u srijedu biti prikazani filmovi s temom Domovinskog rata – „Gavran 101“ i „Ratna bolnica Stari Mikanovci“.

Popratni program donio je i izložbu „Ne zaboravi Hollywood“, u kojoj će prolaznici moći uživati cijelo vrijeme trajanja Festivala. Posrijedi su radovi na temu filmskih likova i eksponata koje su izradili studenti Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, smjer Odsjek za kreativne tehnologije, pod vodstvom profesorice Rije Trdin.

             


„Imamo sreću i priliku Vinkovčanima prikazati sve hrvatske igrane filmove ove godine koji su snimljeni u Hrvatskoj. Pozivam sve zainteresirane da pogledaju odlične hrvatske filmove jer osim ovih osam dana za to nema druge prilike. Naša umjetnička akademija ima kapacitet, intencija nam je bila u prvom redu slaviti glumca, ali grad je i bez kina, pa smo pred ovaj Festival stavili i brojne druge izazove“, kazao je Samir Raguž.

Ulaz na projekcije se ne naplaćuje, izuzev posljednjeg dana festivala za projekciju novog Jamesa Bonda “Za smrt nema vremena” kada ćete na blagajni kazališta trebati izdvojiti 30 kuna. Iste će naći u pretprodaji već od četvrtka 11. studenog u terminu od 8:00 do 12:00 sati.


Na svečanom otvorenju Festivala bio je  i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, poručivši sljedeće:

„Drago mi je što publika ima priliku pogledati naše filmove, ali i što zbog Covida ne gubimo našu tradiciju. Puna potpora organizatorima. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati festival u svome punom sjaju, koji će privući publiku na onaj način kako smo to navikli u našem kazalištu“.

     

U ponedjeljak 15. studenog će po drugi put biti uručene nagrade Vinkovački Orion, glumicama i glumcima u kategorijama za Najbolju žensku/mušku ulogu te za Najbolju žensku/mušku sporednu ulogu, o čemu će odlučivati stručni tročlani žiri u sastavu glumice Sanja Vejnović i Marica Vidušić Vrdoljak te redatelj Goran Ribarić, odabrani ispred Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD). Odluku o najboljem filmu već tradicionalno donose vinkovački gimnazijalci, polaznici medijske kulture predvođene profesoricom Marijom Tikvić.

Izvor: novosti hr