MUP: Broj poginulih u prometu u prvih 10 mjeseci porastao 25%

0

Najveći broj vožnji pod utjecajem alkohola, njih 111, počinili su vozači u dobi od 18 do 24 godina, kojima je najčešće izmjerena koncentracija bila od pola do jednog promila.

U proteklih deset mjeseci na hrvatskim prometnicama zabilježeno je čak četvrtinu poginulih više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je policija nakon prvog vikenda u studenome u kojemu je na cestama poginula još jedna osoba.

Prema MUP-ovim podacima, u prvih deset mjeseci 2021. u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama poginulo 259 osoba, što je 53 osobe ili 25,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je poginulo 206 osoba.

Proteklog vikenda od ukupno 4586 prometnih prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (1815), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (562) i vožnja u alkoholiziranom stanju (463). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćen je 201 vozač.

Najveća nedopuštena brzina od 234 kilometara na sat zabilježena je na vukovarsko-srijemskom području, dok je na brodsko-posavskom području izmjerena najveća koncentracija alkohola kod vozača koji je imao 3,1 promila.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, a tom je prilikom zatečen 21 ponavljač. Recidivisti su, prema policijskim podacima, tijekom vikenda počinili ukupno 26 novih prometnih prekršaja.