Temperature se spuštaju na -10 °C, obala je već u crvenom, bura će puhati i do 205 km/h!

0

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak su objavili crveno upozorenje za područje Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala, očekuje se olujna bura, a podno Velebita orkanska.

Na Kvarneru je bura već počela, a mjestimice će biti olujna s najjačim udarima vjetra i do 165 km/h.

Područje Dalmacije također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra i do 140 km/h, dok se podno Velebita očekuje orkanska bura s najjačim udarima vjetra do 205 km/h.

Civilna zaštita ističe kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Građane poziva da budu svjesni opasnosti, da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća.

image

Upozorenje za ponedjeljak Dhmz


Civilna zaštita građanima savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putuju, građani trebaju pratiti informacije o prometu.

Objavljeno je i narančasto upozorenje za riječku regiju, gdje se očekuje olujna bura s orkanskim udarima vjetra većim od 120 km/h.

Građani trebaju biti spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Slična upozorenja izdana su i za sutra.

image

Upozorenje za utorak Dhmz


Sutra će u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčano. U ostalim predjelima mjestimice umjerena naoblaka, a u Slavoniji i Lici ponegdje može pasti i malo snijega.

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka, podno Velebita i Biokova olujna bura s orkanskim udarima.

Minimalna temperatura zraka od -6 do -2, na Jadranu od 1 do 6, a maksimalna između -1 i 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

image

Vrijeme sutra Dhmz


Pretežno sunčano vrijeme, osobito na moru, obilježit će sredinu i drugu polovicu tjedna.

Vjetar na kopnu slab, na Jadranu umjerena i jaka bura koja će u četvrtak oslabjeti, a u petak okrenuti na sjeverozapadnjak.

U unutrašnjosti hladno, u noći i ujutro s mrazom. Najhladnije bi moglo biti u noći na četvrtak kada bi se temperatura na kontinentu mogla spustiti do čak -10 °C.

image

Izgledi vremena Dhmz

Izvor: jutarnji hr