Tijekom vikenda policija u prometu zatekla 9 alkoholiziranih vozača

0
149

Foto: Ilustracija

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu

Tijekom vikenda, od 14. do 16. siječnja na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je devet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Oko 8,45 sati 14. siječnja na raskrižju državne ceste Trpinja-Klisa i županijske ceste Bobota-Vera, 47-godišnjak je teretnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu osječkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak. Od siline udara, osobni automobil odbačen je na zelenu površinu gdje je udario u željezni nosač na kojem se nalazi uređaj za nadzor brzine kretanja vozila, vlasništvo Ministarstva unutarnjih poslova. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 20-godišnji putnik u osobnom automobilu.

Istog dana u 19,05 sati u Dugoj ulici u Vinkovcima, 20-godišnji vozač osobnog automobila nije se približavao obilježenom pješačkom prijelazu sigurnosnom brzinom da u svakom trenutku može zaustaviti vozilo ispred obilježenog pješačkog prijelaza i propustiti pješake uslijed čega je na obilježenom pješačkom prijelazu udario 45-godišnju pješakinju koja je zadobila teške tjelesne ozljede. Protiv 20-godišnjaka policija će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Marincima, Cerni, Vukovaru (2), Županji (2) i Tovarniku.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli devet vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 1,71 g/kg zabilježena je kod 41-godišnjeg vozača u Vukovaru.

Stacionarne kamere zabilježile su 14 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na državnoj cesti kod Gradišta.

Uzrok većine prometnih nesreća su nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja, uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

U cilju smanjenja broja prometnih nesreća, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske će i nadalje, posebice u dane vikenda, poduzimati intenzivne mjere, a koje će prvenstveno biti usmjerene na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama, odnosno na prekršaje tzv. „4 ubojice u prometu – alkohol, brzina, mobitel i pojas“, ali i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.