Traktorima blokirane prometnice u Slavoniji

0

Ključa diljem zemlje, ne samo zbog afričke svinjske kuge već i dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, nepoštivanja sudskih odluka, neisplate predujma piše agroklub.

Povratka nema – ili će se naši zahtjevi uvažiti ili ostajemo na cesti do daljnjega, poruka je koju su slavonski poljoprivrednici poručili Vladi i Ministarstvu poljoprivrede. 

Blokirana je tako traktorima cesta koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, isto je i na drugim punktovima triju slavonskih županija, a kao odgovor na šutnju i nerazumijevanje vladajućih. 

“Nećemo više padati na njihova obećanja jer to ničemu ne vodi. Danas donesu jednu odluku, sutra drugu”, poručio je Tomislav Pokrovac dodajući da sada čekaju vidjeti hoće li se netko od vladajućih javiti. 

Ujedno je najavio da s 1. prosinca počinju svinjokolje “a oni neka uhićuju i rade što hoće”. 

Ne ignorirajte nas, poštujte sudske presude 

Građanima je poručio da shvate da drugog izbora osim blokade prometa nemaju. “Krivite Ministarstvo poljoprivrede i Vladu, a ne nas – mi ionako već teško živimo”, rekao je. 

Prelila se čaša i dalmatinskim poljoprivrednicima koji su se danas okupili u Bruvnu kod Gračaca. Prosvjedna vožnja automobilima i traktorima održana je kao znak upozorenja i uz poslani zahtjev da ih primi predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

“Tražimo sastanak s premijerom, s obzirom da ministrica Vučković to ne želi i ne želi prihvatiti presudu Visokog upravnog suda govoreći da je to interna presuda. Kakva interna presuda?! Omalovaža se i nas i sud”, kaže nam Ivan Tešija, predsjednik Udruge Hrvatski krški pašnjaci. 

Ujedno, traže obeštećenja krških stočara, ali i isplatu avansa tvrdeći da su mnogi ostali bez potpore jer sustav monitoringa ne radi te da su na Agronetu stare fotografije. 

Što rade ljudima?! Pa to su takve priče da je za sjest i plakat“, ogorčen je Tešija dajući punu podršku slavonskim poljoprivrednicima te poziva na udruživanje kako bi se, nakon ovih uvertira, organizirao veliki prosvjed u Zagrebu

Tri godine čekanja odobrenja natječaja za zemlju 

Potporu prosvjednicima daju i poljoprivrednici iz Markušice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji planiraju priključiti se, ali i posebnim istupom ponovno ukazati na problem koji traje duže od tri godine. Toliko, naime, čekaju da se riješi pitanje dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prvi natječaj kojim se OPG-ovima davao maksimum od 25 ha je pao, onda je, opisuju, raspisan novi gdje je maksimum smanjen na 15 ha po korisniku dok je za PIK Vinkovce određeno 300 hektara. Njime bi čak 80 OPG-ova došlo do dijela državne zemlje. No, suglasnost Ministarstva još nisu dobili. 

“Pa je li bolje da dva čovjeka u selu dobiju po 500 hektara ili da svatko dobije nešto da može raditi?“, pita Dejan Blanuša, predsjednik udruge “Duga brazda”.

“Misle valjda, a nacionalna manjina, pa se papiri drže u ladici”, dodaje otkrivajući da će večeras održati sastanak te dogovoriti detalje o daljnjim postupcima. 

Brojne su reakcije i drugih poljoprivrednika diljem zemlje koji na društvenim mrežama pitaju kad će se i kod njih krenuti. Odgovor koji dobivaju je da ne moraju izlaziti traktorima na ulice već se okupiti primjerice u parkovima i progovoriti o svom problemu.  

Očito, afrička svinjska kuga možda je pokrenula prosvjede, ali nije jedino što muči naše poljoprivrednike.  

Plenković: Most i Suverenisti su izmanipulirali nekoliko poljoprivrednika

Nakon sjednice Vlade, prosvjede je komentirao premijer. 

“Dio oporbe nastoji iskreirati problem, politički orkestiriran prosvjed dijela ljudi iza kojeg stoji dio oprobenih političkih stranaka. Ovi svi naslovi na većini medija su lažni. Most i Suverenisti su izmanipulirali nekoliko poljoprivrednika“, prozvao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr

Ponovio je da nema cjepiva za afričku svinjsku kugu, unatoč brojnih dezinformacijama na društvenim mrežama. “Zločesta Vlada ga ne može nabaviti“, rekao je i dodao da Vlada brine o hrvatskom selu i hrvatskom svinjogojcu te da će se ubrzati isplate poljoprivrednicima.