Srijeda, 6 srpnja, 2022
27 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaU 73. godini života umrla doktorica Vesna Bosanac

U 73. godini života umrla doktorica Vesna Bosanac

Foto: screenshot YouTube

Nakon duge i teške bolesti u ranim jutarnjim satima, u 73. godini, života umrla je doktorica Vesna Bosanac, heroina Domovinskog rata.

Dr. Vesna Bosanac rođena je 9. ožujka 1949. godine u Subotici (Vojvodina) i nitko nije mogao naslutiti da će postati jednom od najodvažnijih i najhumanijih žena u petogodišnjem ratu kojih se 90-tih odigrao na hrvatskom tlu.

Nakon preseljenja u Vukovar u kojem je završila osnovnu školu, Vesna Bosanac naobrazbu je nastavila u Zagrebu u kojem je završila Medicinski fakultet. Odmah po okončanju studiranja, svoja stečena znanja imala je priliku primijeniti u bolnici grada njezinog odrastanja – vukovarskoj bolnici.

Najteži zadatak Vesne Bosanac

Sam početak rata donio joj je jedan od najtežih zadataka za koji je studiranje medicine nije moglo pripremiti. Postala je ravnateljicom bolnice uoči samo okupacije, no dr. Bosanac u toj se nezahvalnoj ulozi izvrsno snašla. Na sebe je preuzela kompletnu organizaciju, pa je bolnica koja se nemilice punila teškim ranjenicima u uvjetima koji su bili gotovo nemogući za rad – bolesnicima uspijevala pružiti skrb, njegu i sigurnost.

Kroz bolnicu koja je bezdušno granatirana i u kojoj je ponestajalo hrane i lijekova, prošlo je nekoliko tisuća ranjenika, a njih oko tisuću je u takvoj atmosferi i operirano. Kada je već bilo jasno da će potpuno spaljeni grad biti osvojen, dr. Bosanac i brojni djelatnici vukovarske bolnice nisu napuštali svoje pacijente. Ostali su uz njih sve do pada, a ravnateljica Bosanac koja je svjedočila nemilosrdnom odvođenju pacijenata na stratište, i sama je zarobljena i odvedena u zatočeništvo.

Svjedokinja u Haagu

Njezino oslobađanje i izlazak ipak joj nisu donijele potpuni mir. Srbija 1992. godine protiv nje diže kaznenu prijavu za ratni zločin, no prijava je ubrzo odbijena kao neosnovana. U Vukovar se vratila živjeti 1997. kada je ponovno preuzela ravnateljstvo u bolnici. Svjedočila je na suđenjima za ratne zločine na Haškom sudu, između ostalih Šljivančaninu, Šešelju i Goranu Hadžiću.

Dr, Vesna Bosanac odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a  Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.

Počivala u miru Božjem!

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije