U Ambarinama već radi 500 ljudi, a stižu i novi investitori

0

S 4,3 % rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zadnjem kvartalu prošle godine Hrvatska je ostvarila najveći gospodarski rast u Europskoj uniji. Vlada je subvencijama energenata, potporama, osiguranim EU sredstvima te izgradnjom poslovnog okruženja za inovacije, ulaganja, proizvodnju i izvoz bila oslonac gospodarstvu. A među primjerima uspješne gospodarske politike na ovim prostorima svakako je i općina Gradište čija je zona Ambarine mjesto gdje kruh zarađuje čak 500 ljudi.

Načelnik Gradišta Srećko Papac kaže kako je zona ispunila osnovni cilj razvijanja poduzetništva, budući da ima tendenciju rasta i novih zapošljavanja.

„U punom pogonu je 10 subjekata, neki su još u pripremi, a imamo čak najava da bi se poslovna zona dalje proširivala. No, to je prostor od 50 hektara pa je jako skupo infrastrukturno ju opremiti. Kao Općina izlazimo u susret koliko možemo, od toga nemamo prihode, ali razvijamo poduzetništvo što i jest naš posao. Važno je da naši ljudi nađu posao i s njime normalno žive”, kaže načelnik i dodaje kako su zaposlenici izuzetno zadovoljni, svoji budućnost vide ovdje.

Industrijska zona Ambarine jedan je od najboljih dokaza uspješnog poduzetništva na istoku Hrvatske, uz to i izuzetno potrebna. Na usluzi je velikom broju poduzetnika i donosi nešto što si mogu teško priuštiti.

„Općina i načelnik rade odličan posao jer gospodarstvo je temelj svega, njegov rast pokazuje gdje smo danas u odnosu na prije. Ovakvi projekti zaslužuju naše poštovanje i traže da nastavimo tim tempom. U narednom periodu ta jedna stabilnost i okrenutost razvoju nema cijenu, ne smijemo dozvoliti da zbog nepromišljenih političkih odluka u pitanje dođu ovakvi projekti”, poručio je iz Gradišta Ivan Bosančić, v.d. predsjednika županijskog HDZ-a i kandidat na HDZ-ovoj listi.

Koliko je koristi od Ambarina najbolje će znati sami poduzetnici, među njima i Petar Šimić, vlasnik vinkovačke tvrtke Grad Export, jedan od kandidata na listi u V. izbornoj jedinici i aktualni gradski vijećnik. Napominje kako je zona jedan od najboljih poslova koji je netko od čelnika naših jedinica lokalnih samouprave mogao napraviti.

„Poduzetnici se uvijek trude širiti svoje poslovanje, a ovdje imamo mogućnost privlačenja stranih investitora zbog geopolitičkog položaja, blizu su nam Mađarska, Srbija, BiH. Vlada se za nas brine i svake godine evidentan je rast, osobito je za pohvaliti kreditni rejting koji Hrvatska ima. To je trenutno BB+, a idemo prema A+ što je znak investitorima da ovdje mogu doći ostvariti svoje ciljeve. Rast od 2,8 posto BDP-a u zadnjem kvartalu je dokaz da radimo odlična posao u Hrvatskoj”, zaključio je Šimić.