U Berku je održana redovita godišnja Skupština Udruge privatnih šumoposjednika VSŽ

0

Među nekoliko jedinica lokalne samouprave koje imaju šume u svom vlasništvu i jedan od prvoupisanih članova Udruge Lužnjak je i Grad Vinkovci koji skrbi o Park šumi Kanovci, šumskom predjelu Sopota i Trbušanaca.

U Berku je, na poziv domaćina Općine Tompojevci, održana redovita godišnja Skupština Udruge privatnih šumoposjednika Vukovarsko-srijemske županije, osnovana u Lovasu 2017. godine. Inicijativu je, prije pet godina, pokrenula upravo Županija uočivši kako privatnih šumoposjednika na ovom području ima, no nisu bili organizirani. Članstvo je, naime, prvi uvjet stjecanja određenih bodova čije je značenje prilično veliko u prijavi na natječaje.

„Na području naše županije malo ih je upisanih u Registar, možda svega njih 25 jer ljudi ne znaju što im stoji na raspolaganju. Naime, svim privatnim šumoposjednicima dostupne su mjere iz OKFŠ sredstava (Općekorisnih funkcija šuma) čiji su natječaji otvoreni tijekom cijele godine plus mjere ruralnog razvoja. Oni koji se upišu u registar postaju legalni šumoposjednici i ostvaruju mjere za održavanje, pomlađivanje i njegu šuma”, pojašnjava važnost članstva predsjednik Lužnjaka Krunoslav Buhač.

Posebno je atraktivna Mjera 8.5.2. ruralnog razvoja u okviru koje je Grad Vinkovci već aplicirao na tri projekta vrijedna 2 milijuna kuna. Upravo tih pet bodova čine prevagu na natječajima pa lokalni gradovi i općine visoko kotiraju u povlačenju sredstava, rečeno je. Park šuma Kanovci završena je i otvorena građanima, a poučne staze, igralište, paneli s informacijom o bioraznolikosti područja samo su šlag uzbudljivoj šetnji kroz hladovinu šume na rubu grada. U potpunosti je financirana iz navedene Mjere sa 700 000 kuna.


„Trenutno su u provedbi još dva projekta Park šuma Sopot i Park šuma Trbušanci, a njihova vrijednost iznosi oko milijun i 500 tisuća kuna i također su u stopostotnom financiranju. I u sklopu tog projekta izradit ćemo poučne staze, vidikovce i panele koji ističu bioraznolikost ovog područja, a to nam je svojevrsni temelj razvoja turizma i dodatnih sadržaja u prirodi za naše građane i goste grada prilikom odlaska u prirodu, obilaska naših parkova i šuma i upoznavanja bioraznolikosti našega kraja,” ističe benefite članstva u Udruzi zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

U okviru ove Mjere s jednim projektom sudjeluje Općina Vođinci, dok s po dva apliciraju Privlaka, Nijemci i Nuštar čime su si za izgradnju poučnih staza, vidikovaca, a najčešće dječjih igrališta priskrbili izdašnih i besplatnih 100.000 eura.

Skupština je donijela odluku o sudjelovanju u projektu „Jačanje kapaciteta Udruge privatnih šumoposjednika Vukovarsko-srijemske županije “Lužnjak” za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice – FOREST4LIFE“ otvarajući si dodatni prostor participiranja u projektima Zaklade za udruge Vlade RH. Cilj je više malih i privatnih šumoposjednika animirati i pomoći pri upisu u mjerodavni Registar pri Ministarstvu poljoprivrede čime će si osigurati legalnost, a time i dobiti pristup raspoloživim novčanim sredstvima. Projekt uključuje i dva nova zapošljavanja tijekom godine dana s pripadajućom opremom i planiranim aktivnostima na oko 1300 hektara šuma u privatnom vlasništvu što znači i kakav takav, ali ipak određeni sirovinski potencijal, ocjenjuje čelnik Udruge.

Izvor: novosti hr