U Gradištu promocija projekta unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje STEM vještina u osnovnim školama VSŽ

0

Na 2. medijskoj konferenciji koja se održala u svrhu promocije projekta „Unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje STEM vještina u osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije“ govorilo se o značajnijim nabavama u OŠ Gradište i edukacijama koje su provedene tijekom provedbe projekta.

Govornici su bili Mario Dominković, ravnatelj OŠ Gradište i Željka Zečević-Tadić, koordinatorica projekta. Ravnatelj Dominković je prisutnima predstavio najznačajnije nabave koje je provela njegova škola kao projektni partner. Između ostaloga tu su se našle: nabava promotivnih materijala, izrada web stranice projekta, nabava staklenika i stolova za navodnjavanje i odvodnju, nabava namještaja i opreme za učionicu tehničke kulture, nabava laboratorijske opreme za kabinet kemije i biologije, izgradnja vanjska učionice i nabava namještaja za vanjsku učionicu. Nabavljena je i vrlo  značajna opreme za kabinet informatike – prijenosna računala i printeri. Ravnatelj je zadovoljan što je sve škola dobila i što će još dobiti do kraja provedbe projekta.

Nakon prezentacije ravnatelja Dominkovića, sa svojim izlaganjem započela je koordinatorica projekta. Prezentirala je edukacije koje su do sada provedene na projektu. Jedan od ciljeva projekta jeste i edukacija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika te su upravo zbog toga kao tema konferencije i izabrane edukacije kako bi se dodatno istakla njihova važnost u ovom projektu.

„Kada govorimo o edukacijama možemo ih podijeliti u dvije skupine: edukacije za učenike i edukacije za učitelje i druge odgojno-obrazovne djelatnike. Edukacijama se učitelje upućivalo na koji način će svoje usvojene STEM vještine na ispravan i najbolji način prenijeti na učenike u svakodnevnom obrazovnom procesu. Učitelji su obučeni za prepoznavanje STEM potencijala kod učenika, kako povezati STEM i IKT-a s prilagođenim programom te su imali jednu veliku edukaciju s temom robotike i automatike. Za učenike su odrađene 3 edukacije u suradnji s poljoprivredno-šumarskom školom u Vinkovcima gdje su učenici učili o tehnologijama uzgoja biljaka u zaštićenom prostoru i visokim gredicama, uzgoju aromatičnog bilja na otvorenom, primjeni sustava navodnjavanja i hidroponskom uzgoju, preradi i doradi začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja kao i izrada proizvoda od navedenog bilja. Ostale radionice za učenike odnosile su se ponajviše na pojmove kao što su električna provodljivost, dizajn kukaca prilagođen staništu i prehrani, dizajniranje broda prilagođenog za preživljavanje oluja, izrada raznih maketa i modela, ispitivanje elektrolitske provodljivosti na raznim napitcima i sl. Učenicima je prijevoz na edukacije bio organiziran i besplatan. Povratne informacije koje smo dobili od učenika su vrlo pozitivne, naglašavali su uživanje u stjecanju novih znanja i sklapanju novih prijateljstava s učenicima iz svih partnerskih škola.“ –istakla je Zečević-Tadić.  

Zaključujemo da je projekt koji se većinom financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog programa svim školama koje su uključene u projekt isto kao i njihovim djelatnicima i učenicima jako puno značio.